A hó fogságában

A hajnali órák után napközben egyre rosszabbá váló időjárás miatt a korábbi négyhez képest további faluk, községek váltak megközelíthetetlenné, volt, hogy 15 település szigetelődött el.

A viharos erejű szél miatt szinte lehetetlen volt az utak takarítása, mint ahogy a közlekedés is. A Borsod Volán Rt. hétfő hajnalban 111 járatot nem tudott elindítani, mivel „lefagyott” az üzemanyagrendszer, illetve akkumulátorproblémák adódtak, ám nem ez, hanem a kaotikus útállapotok okozták, hogy több településen egyáltalán nem volt tömegközlekedés.

Az elzárt településeken túl számos viszonylatban nem, vagy csak részlegesen közlekedtek járatok, sok településre kerülővel lehetett eljutni. Ahova mégis megpróbáltak járatot indítani, ott problémákkal kellett szembesülni. Mezőcsátnál három busz is árokba csúszott, Köröm és Kiscsécs között pedig hóakadály miatt vesztegelt egy busz a hajnali óráktól délelőtt 11-ig egy helyben, mire a közútkezelő kiszabadította a járatot. Persze volt olyan, hogy a hómarót kellett menteni…  

Az utakon a hó volt az úr

Hiába dolgozott a közútkezelő minden bevethető gépe, alig-alig javult a helyzet hétfőn a megyében. Voltak utak, ahol hiába marták, ekézték a havat, a szél hamarosan vissza felhordta, így napközben egyre romlott az állapot. Hajnalban négy településen ébredtek arra, hogy teljesen el vannak zárva a külvilágtól, míg délelőttre ez a szám tizenötre duzzadt, és többtucatnyi út volt járhatatlan vagy nehezen járható. Egyes főútvonalakon pedig csak állandó munkával tudták fenntartani a közlekedést, ilyen volt egyebek mellett a 37-es főút Felsőzsolca–Szerencs közötti szakasza, ahol a közútkezelő kifejezetten kérte, hogy teherautók, kamionok ne közlekedjenek, mivel egy elakadt jármű teljesen megbénította volna az egyébként is nehézkes közlekedést.

Kimaradó járatok

Sokaknak gondot okozott a munkába, iskolába menetel, ugyanis a hóhelyzet miatt mind a Borsod Volán-, mind a MÁV-járatok késtek, kimaradtak. Előbbinél hajnalban 111 járat nem indult üzemgondok miatt, de ahova el tudtak indulni, ott sem mindig értek célt: Mezőcsátnál három járat csúszott árokba, míg Köröm és Kiscsécs között órákig vesztegelt a busz egy hótorlasz miatt, mire a közútkezelő ki tudta szabadítani.

Hasonlóan kiszámíthatatlan volt a MÁV-járatok közlekedése, a néhány perctől az egy óráig késtek vonatok vezetékrendszer- és váltóállítási probléma miatt, de a Miskolc–Szikszó–Hidasnémeti és Szerencs–Sátoraljaújhely vonalon számos járat kimaradt. A MÁV-közlekedés kisebb késésekkel realizálódott az esti órákra, viszont több távolsági járatot ekkor sem tudtak elindítani.

Az esti órákra három település még mindig megközelíthetetlen volt, s további utak járhatatlanok egy-egy szakaszon.

OlKa