A Himnusz összeköti a magyarokat

Akt.:
Ünnepi műsort rendeztek a Csokonai Színházban a magyar kultúra napja alkalmából
Ünnepi műsort rendeztek a Csokonai Színházban a magyar kultúra napja alkalmából - © Fotó: Matey István
Debrecen – Papp László szerint nyelvünk, történelmünk, kultúránk feloldja a határokat.

– Kölcsey Ferenc a Himnuszon keresztül a magyar történelem azon szimbolikus eseményeit tudatosította amelyek nemcsak az ő jelenéig, hanem egészen máig meghatározzák nemzetünk sorsát – jelentette ki a Magyar Kultúra Napja alkalmából a debreceni Csokonai Színházban tartott ünnepi est elején, Papp László, Debrecen polgármestere. Köszöntőjében úgy vélekedett, a ma 196 évvel ezelőtt befejezett költemény ezáltal nemcsak kijelöli a közösségi emlékezet irányait, hanem lehetővé is teszi az identitás megformálását az egész nemzet számára, s a hangsúly a nemzeten van. Mert bár más határok között élünk ma, mint Kölcsey idején – határokat húzott a történelem magyar és magyar közzé –, de a nyelvünk, történelmünk, kultúránk, feloldja a köztünk lévő fizikai akadályokat, s ezer szállal köt össze bennünket – fogalmazott.

Érkezne a Himnusz eredetije

Papp László hangsúlyozta: azért, hogy a magyarok és magyarok között meglévő szálak a következő évtizedekben se gyengüljenek, Debrecennek feladatai vannak. A város Európa Kulturális Fővárosa pályázatának is az egyik legfontosabb része a magyar kultúra értékeinek képviselete régiónk határon túli részein – emelte ki.

Bejelentette: a cívisváros jelentkezésének egyik legfőbb támogatója az Országos Széchényi Könyvtár. Ők azt ajánlották fel, hogy ha Debrecen nyerne a magyar városok közül, 2023-ban a magyar kultúra napján, az akkor 200 éves Himnusz eredeti kéziratát itt is bemutatnák.

mk-1

Fotó: Matey István

Papp László arra emlékeztetett, hogy bár Kölcsey Ferenc a Himnuszt Szatmárcsekén fejezte be 1823. január 22-én, de a költő diákként 13 évig a Debreceni Református Kollégiumban tanult.

Kultúra nélkül nincs erős ország

Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter megállapította: kultúra nélkül nem képzelhető el gazdasági növekedés. Kultúra nélkül nincs többlettermelés, profit. Kultúra nélkül nem képes egy ország létezni, erőssé válni – jelentette ki. Hozzátette: a magyarság ezeréves megmaradásának, sikerének kulcsa csodálatos kultúrájában keresendő.

Hangsúlyozta, a magyar kormány annak a veszélynek az elhárításán dolgozik, amely kultúránk megsemmisülésével fenyeget. Ha mások jönnek Magyarországra lakni, akkor a mások kultúrája fog érvényesülni. Európa kulturális alapjait támadja meg az a jelenség amelyet migrációnak nevezünk – mondta.

Népdalokkal, néptáncokkal

A beszédeket és a Debrecen Kultúrájáért díjak átadását követően a Fölszállott a páva népzenei és néptánc-tehetségkutató verseny 5. évadának debreceni döntőseit és díjazottjait látták, hallották a vendégek a Csokonai Színház színpadán.

mk-3

Fotó: Matey István

A műsorban a tehetségkutató verseny énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájának döntőse, Ecsedi-Oláh Petra, a kategória győztese, a Pendely Énekegyüttes, valamint a táncegyüttesek kategória különdíjasa, a Hajdú Táncegyüttes adott gálaműsort a Csokonai Színház színművészeinek közreműködésével. A Pendely Énekegyüttes gyergyói, magyarbődi és hajdúböszörményi népdalokat énekelt, a Hajdú Táncegyüttes a Tiszapolgári Rukkolóbál, Hortobágyi Pásztortáncok és Feketelaki táncok című koreográfiájából mutatott ízelítőt. Az együtteseket, énekeseket a Bürkös Zenekar kísérte.

HBN-OCs


Debrecen Kultúrájáért díj

Az est folyamán átadták a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány díjait. Az elismerésben ezúttal Falvai Balázs okleveles építész, egyetemi docens – a Debreceni Egyetem Műszaki Kara Építészmérnöki Tanszékének munkatársa; Gellén Fanni egyetemi hallgató; dr. Lajtos Nóra irodalomtörténész, író, költő; Nagy Sándor Zoltán grafikusművész, tanár; dr. Reszegi Katalin egyetemi adjunktus; Ujvárosi Andrea énekművész, mesteroktató, operanagykövet; Ráckevei Anna, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója; valamint Alexáné Kardos Ildikó hegedűművész, koncertmester részesült. (A hegedűművész nagyváradi szereplése miatt a díjat fia, Alexa Loránd vette át.)