A héten biztosan nem indulnak Eurostar vonatok Brüsszelbe

A héten még biztosan nem indulnak London és Brüsszel között közlekedõ Eurostar vonatok a belgiumi vonatütközés miatt – közölte szerdán az Eurostar szóvivõje.

Bár a helyi vonatok már majdnem a megszokott menetrend szerint járnak, a nemzetközi gyorsvonatok közlekedését még mindig súlyosan érinti a baleset.

Az útvonalon még mindig tartó vizsgálatok miatt nem tudunk vonatokat indítani Brüsszelbe – közölte az Eurostar szóvivõje. A férfi elmondta, hogy nem tudják mikor indulhat meg a forgalom az érintett szakaszon, de jövõ hét hétfõ elõtt biztosan nem tudják visszaállítani az Eurostar vonatok közlekedését.

A vasúttársaság azt tanácsolta a Londonból Brüsszelbe utazni akaró embereknek, hogy halasszák el utazásukat, közölve, hogy a már megváltott jegyeket visszaváltják, vagy más idõpontra szóló jegyre cserélik. Az Eurostar vonatai csökkentett járatsûrûséggel közlekednek a brit fõváros, és a franciaországi Lille városa között, ahonnan “nagyon korlátozott kapacitással” rendelkezõ buszokkal szállítják az utasokat Brüsszelbe. A London és Párizs közlekedõ Eurostar vonatok továbbra is menetrend szerint járnak.

Belga baleseti nyomozók szerdán még mindig a roncsokat vizsgálták a Brüsszel közelében lévõ Halle városában történt baleset helyszínén. Egy sínpárt már sikerült felszabadítani a roncsoktól, lehetõvé téve a forgalom részleges helyreállítását.. A még roncsokkal borított hat sínpár megtisztítása még tíz napot vehet igénybe.

A hétfõi reggeli csúcsforgalom idején történt vonatütközésnek 18 halálos áldozata volt, és nagyjából 150-en sérültek meg. A baleset okát egyelõre nem lehet tudni, de az elsõ jelentések szerint feltehetõen az egyik mozdonyvezetõ nem vett figyelembe egy tilos jelzést.