A helyzetkihasználáson javítani kell

Akt.:
Kondás Elemér
Kondás Elemér - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A DVSC-TEVA mestere úgy véli, ha koncentráltabbak a kapu előtt, akkor tíz-tizenöt ponttal többjük lehetne.

Felemás hónapokat hagyott maga mögött a DVSC a nemrég véget ért szezonban. A hajdúságiak előbb kiverték az északír Cliftonville-t a Bajnokok Ligája második selejtezőkörében, majd a BATE Boriszov ellen sokáig továbbjutásra álltak – ez már garantálta volna az EL-főtáblát –, de a 94. percben kapott góllal elbuktak idegenben.

Ettől a gárda teljesen megzavarodott, kiesett az Európa Liga-playoffban a Younkg Boys ellenében és a bajnokságban is csak bukdácsolt. A Honvéd elleni, októberi meccsen fordult meg a kocka és egy huszáros őszi hajrával, valamint egy tavaszi, jónak mondható teljesítménnyel a negyedik helyen futott be a célba a Lokomotív.

A Magyar Kupában a nyolcaddöntő jelentette a végállomást, a Ligakupában pedig ezüstérmet szerzett a DVSC. A vezetőedzővel, Kondás Elemérrel beszélgettünk az elmúlt idényről.

Bizonyára egyetért velem abban, hogy a mögöttünk hagyott szezont két részre lehet osztani. Az első szakasz a boriszovi sokktól októberig tart, abban az időszakban meglehetősen döcögött a csapat szekere és a középmezőnyben tartózkodott a Loki. Ezt követően egyenesbe került a gárda, s a bajnokság végén az Európa Liga-selejtezős indulást érő 4. helyen végzett.

Kondás Elemér: A csapat a nemzetközi meccseken jól játszott, egyiken sem futballoztak le bennünket, sőt. Ám sajnos olyan eredményeket értünk el ezeken, amelyek nem adtak lehetőséget arra, hogy bejussunk valamelyik csoportkörbe. Ezt mindenki traumaként élte meg, ott tehát volt egy törés a gárda életében, azonban ebből szépen kijött a társaság. Az őszi szezon második felében nagyon jó teljesítményt nyújtottak a srácok, és ekkor már a gólok is jöttek. Ugyan előtte is megvoltak a helyzeteink, igazából a Pécs elleni hazai mérkőzés volt, amelyet nem nagyon tudtam hova tenni, az volt a mélypont. Az ősz második felében már voltak nagy arányú győzelmeink is, emellett kevés gólt kaptunk. A tavaszi szezonban 13 meccsből 23 pontot szereztünk: erre a szakaszra is igaz, hogy megvoltak a lehetőségeink, kivéve talán a szombathelyi összecsapásunkat. A ziccereket sajnos nem tudtuk megfelelő hatékonysággal értékesíteni, ha ebben jobbak vagyunk, akár 10-15 ponttal több pontunk lenne és akkor még előkelőbb helyen végezhettünk volna. Az elvárás a nemzetközi kupaszereplés kivívása volt, ezt teljesítettük. A kapott gólok tekintetében jól állunk, a rúgott gólok terén maradtunk el a korábbi években nyújtott teljesítményünktől. Korábban 60 találat körül teljesítettünk, most pedig csak 44-et rúgtunk, a 19 kapottal szemben. Tehát kevésszer zörrent meg a hálónk, de nem lőttünk annyi gólt, amennyit vártam, ebben van hiányérzetem. A csapatjátékunk rendben volt, továbbra is támadó futballt játszunk, emiatt sok helyzetünk van, abban kell előrelépnünk, hogy sokkal jobb százalékban értékesítsük a lehetőségeinket.

Mi volt az oka a kapu előtti dekoncentráltságnak?

Kondás Elemér: Tény, időnként elképesztően rossz megoldásokat választottunk… Például a tavaszi, Videoton elleni mérkőzésen a fekvő kapus fölött a lécre lőttük a labdát, vagy szinte a gólvonalról fölé fejeltünk. Ezen is próbálunk javítani a jövőben.


Fotó: Kovács Péter Fotó: Kovács Péter ©

A játékosok már többször elmondták ősszel, mennyire megviselte őket, hogy egy hajszállal maradtak le a csoportkörről, de miként lábalt ki ebből a szakmai stáb?

Kondás Elemér: Mindenkit megfogott az, ami a BATE ellen történt. Nem volt egyszerű abból a gödörből kijönni, de a legfontosabb feladat az volt, hogy kiderítsük, mi az oka a csapat visszaesésének. Ezt sikerült kezelnünk, néhány hét alatt közösen orvosolni tudtuk a problémát. Ha a gárda gyengén játszott volna, akkor nem fogja meg annyira a fiúkat, mint így, hogy jól futballozva buktak el. A szakmai stáb azonban nem rágódhatott sokáig a kiesésen, a klubvezetéssel karöltve cselekednünk kellett.

A keserű élményekről már esett szó, melyek voltak a szezon örömteli pillanatai, amikor azt kapta a csapattól, amit várt?

Kondás Elemér: Néhány meccs kivételével azt nyújtotta a társaság, amit szerettem volna. Szépen haladtak a fiúk az ősz második felében, öröm volt nézni a játékunkat. Tavasszal is voltak olyan találkozók, amelyek megmutatták a csapat tartását. Nem emelnék ki külön meccseket, alapvetően elégedett voltam a látottakkal. Csupán a helyzetkihasználás fájó egy kissé.

A hazai mérkőzések hangulata közel sem volt olyan, mint amihez a DVSC labdarúgói hozzászokhattak az elmúlt esztendőkben. Mennyire jelentett ez hátrányt az együttesnek?

Kondás Elemér: Ez a klub mindig arról volt híres, hogy nagy számú és hangos szurkolótábora van, s ez nagy jelentőséggel bírt egy-egy meccsen. Ha sokan lettek volna a lelátón, többször is segíteni tudtak volna olyan szituációkban, amelyekből esetleg most nem mi jöttünk ki sikeresen és akkor könnyen lehet, hogy több pontot szerzünk. Ha jó a hangulat és sokan vannak, akkor a játékosok kapnak egy plusz motivációt, amely átlendítheti őket a holtpontokon. A Diósgyőr például ősszel többször is hátrányból fordított hazai pályán, mert a szurkolók belehajszolták csapatukat a győzelembe vagy a pontszerzésbe. Természetesen nekünk is szükségünk van a szurkolóinkra, nélkülük nem az igazi egy mérkőzés. Sajnos, ez most egy olyan idény volt, amikor kevesebben látogatták a meccseket. Pedig szükség van a kölcsönhatásra: hol a szurkolók hozzák lázba a csapatot, hol pedig a játékosok lelkesítik be a nézőket. Elég csak visszamenni az időben a Dinamo Bucuresti elleni edzőmeccsig, amikor kijöttek a szurkolók és mindjárt futballhangulat volt.

Mi várható a Lokitól a következő szezonban, lesznek-e új igazolások és miben kellene fejlődnie a társaságnak?

Kondás Elemér: Nehéz szezon elé nézünk, hiszen most 12 csapatos, tehát „sűrűbb” lesz a bajnokság, de a célunk továbbra is az, hogy a nemzetközi kupaindulást biztosító helyen végezzünk. A tervek között szerepel a keret frissítése, megerősítése, meglátjuk, mi realizálódik ebből. Mint említettem, a helyzetkihasználásban kell előrelépnünk, a nemzetközi mérkőzéseken pedig koncentráltabban kell szerepelnünk, ugyanis kondícióban felvettük a versenyt a külföldi csapatokkal. Az jól jön, hogy kiemeltek leszünk az első két Európa Liga-fordulóban, de ennek ellenére nem lesz könnyű dolgunk, ez biztos.

– Tamás Nándor –Sporthírek


hirdetés