Helyi közélet

2014.04.10. 09:34

Egy óvóhely maradt az egész megyére

Debrecen - Az óvóhelyek többsége jelenleg üres, esetleg raktárként, üzletként használják.

Debrecen - Az óvóhelyek többsége jelenleg üres, esetleg raktárként, üzletként használják.

A hidegháború befejeződése óta eltelt évtizedekben az óvóhelyek létjogosultsága erősen megkérdőjeleződött. Szakértők szerint, az emberéletet és az anyagi javakat ma már sokkal inkább a természeti és ipari katasztrófák hatásai veszélyeztetik, mint a háború. Ilyen esetekben általában sokkal hatékonyabb védekezés a helyben történő elzárkózás, esetleg kitelepítés, mint óvóhelyre menekülni.

Egyetlenegy

Hivatalosan mindössze egyetlen háború esetén a lakosság védelmére szolgáló óvóhely található Hajdú-Biharban, méghozzá a megyeszékhelyen, a Kassai út végén, a Göcs-bérházaknál. (A helyet a közelmúltban bemutattuk.)

A megyei katasztrófavédelem szakértőjétől, Vezendi Pál tűzoltó századostól megtudtuk, hogy ezen kívül úgynevezett üzemi óvóhelyből is van néhány például a MÁV-nál, rendvédelmi szervezeteknél, melyek az ott dolgozókat lennének hivatottak védeni.

(Érdekes, hogy a Kálvin tér alatt, a volt aluljáróból nyíló, két párhuzamos, több száz méter hosszú, erős vasbetonból készült folyosót nem tartják külön nyilván. A szerk.)

Megerősített pincék

Debrecenben a katasztrófavédők szerint, 2012-ig hivatalosan 165 óvóhely, úgynevezett „életvédelmi létesítmény” létezett. Ezek a megerősített pincék többnyire régi társasházak alagsorában helyezkedtek el, például az Egyetem sugárúton, a ­Széchenyi utcán, a Kassai úton, a Dobozi utcán, a Piac utcán, valamint a Wesselényi utcán. Ilyenekben nagyjából 12 ezer főnek lenne hely, ami a város lakosságának mindössze 6-7 százaléka – mondta el Vezendi Pál tűzoltó százados.

Információink szerint a megye kisebb városaiban általában mindössze néhány ilyen helyiség létezik.

 

HBN-OCS

A teljes cikk a Napló csütörtöki számában, vagy a naplo.hu-n olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában