A hejcei hó fogságában

A hejcei hó fogságában
Évről évre hallhatjuk a nagyobb havazások idején, hogy csupán egy település megközelíthetetlen az országban, mégpedig az aprócska zempléni falu: Hejce.

A tegnapi eset nem adott nagyobb okot az ijedelemre, hiszen „csak” másfél napig kellett nélkülözniük a faluból ki- illetve bejutás lehetőségét.
„Egy traktor takarította az utakat, Vilmányig pedig a település terepjárójával juthattunk le a hegyről” – tudtuk meg a falu lakójától, Czenár Gábornétól.
A maroknyi hejceinek nem jelentett különösebb problémát és nélkülözést a másfél napos elzártság, hiszen hétvégén amúgy sincsenek nyitva a boltok, így már pénteken minden szükséges élelmiszert beszereznek a helyiek.

Volt már rosszabb vége is


Nagyobb térképre váltás

Nem ez volt az első eset, hogy a hó elzárta a külvilágtól Hejcét. A nagy havazások idején az is komoly feladatot ró az önkormányzat dolgozóira, hogy az idősödő lakosságot kiszabadítsák a hó fogságából, hiszen nemcsak a faluba való bejutást gátolja meg a zord időjárás, hanem a házakból való kijutást is.
A rutin szerint azokkal az otthonokkal kezdik a kiszabadítást, ahol már nem füstöl a kémény, hiszen ez a tűzifa hiányát jelenti a mentőcsapat számára. Ilyen esetekben akár napok is eltelhetnek, mire az utolsó házat is sikerül kiásni -  mesélik a hejceiek a korábbi évek emlékeit.
Szomorúan emlékeznek vissza arra a néhány évvel ezelőtti esetre, amikor hosszú napokon át még az élelmiszert is helikopterrel hordták Hejcére.
Ekkor történt, hogy a magány és a bezártság miatt egy idős asszony végső kétségbeesésében saját kezével vetett véget életének. A házában rekedt hölgy ugyanis az ajtó kilincsre akasztotta fel magát.
A holttestet katonai járművel tudták csak elszállítani a településről, hiszen még akkor is az időjárással küzdött az aprócska falu lakossága.
Szerencsére a hétvégi események koránt sem jelentettek akkora veszélyt, mint a korábbi évek nagy hóesései. Hejcén jelenleg az utak járhatóak.

http://maps.google.hu/maps?f=q&source=s_q&hl=hu&geocode=&q=HEjce&sll=47.15984,19.500732&sspn=5.020243,9.272461&ie=UTF8&hq=&hnear=Hejce&z=13