A háztartások költségvetésére és életkörülményeinkre kíváncsi a KSH

A szerdai sajtótájékoztatón
A szerdai sajtótájékoztatón - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Újabb komoly munkába kezdett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ezúttal a háztartások költségvetésére és életkörülményeink alakulására kíváncsiak – ismertette Jamalia Natalie, a KSH Életszínvonal-statisztikai felvételek osztályának osztályvezetője debreceni tájékoztatóján.

A március elején indult kutatással kapcsolatban elmondta: ezt az adatfelvételt 2005. óta évente ismétlik. Idén országszerte 10 ezer háztartást keresnek fel a kérdezőbiztosok. A résztvevőket 4 egymást követő évben újra és újra meglátogatják. Hangsúlyozta, hogy partnerszervezeteik az Európai Unió valamennyi tagállamában elvégzik ezt a munkát.

Személyesen, vagy interneten

A mintavétel május 10-éig tart. A bevont háztartások személyesen, vagy a világhálón keresztül válaszolhatnak a kérdésekre. (Utóbbira e hónap végéig van lehetőség. Azok között, akik az elektronikus módot választják, 3 táblagépet fognak kisorsolni.) A kérdőív kitöltése nagyjából 1 órát vesz igénybe.

jn

Jamalia Natalie | Fotó: Derencsényi István

A felmérés három nagyobb blokkból áll. Az elsőben a háztartások életkörülményeire, lakáshelyzetére, bevételeire és kiadásaira kíváncsiak. A másodikban arra vonatkozó kérdéseket tesznek fel, hogy tavaly milyen termékeket és szolgáltatásokat vásároltak. A harmadik részben a háztartásokban élők iskolai végzettségéről, munkaerőpiaci helyzetéről igyekeznek információkat gyűjteni.

Statisztikai és kutatási célok

Az érintett háztartásokat a KSH adatbázisából, véletlenszerűen választották ki. Hajdú-Biharban 10 kérdező, 11 településen (Balmazújvárosban, Bárándon, Debrecenben, Hajdúböszörményben, Hajdúszoboszlón, Hortobágyon, Nyíracsádon, Polgáron, Tégláson, Tépén és Vámospércsen) tesz fel kérdéseket a helyi lakosoknak. A válaszadás önkéntes és név nélküli. A megadott információkat kizárólag statisztikai és kutatási célokra használják.

Az érdeklődők és a megkérdezettek a felmérés módjáról, annak decembertől megjelenő eredményeiről a statisztikai hivatal honlapján, a KSH-tól e-mailben, vagy az ingyenesen hívható 06-80-200-766-os telefonszámon érdeklődhetnek – ismertette Jamalia Natalie.

– Orosz Csaba –