A házgyári a betörők kedvence

Akt.:
Az ajtót támadják
Az ajtót támadják - © Fotó: Illusztráció, Thinkstock
Hajdú-Bihar – Sokat tehetünk azért, hogy ne váljunk áldozattá.

Különböző jelek a kerítésen, falon, kaputelefonon, ajtófélfákon. Az egyik lebukásveszélyre figyelmeztet, a másik könnyű betörést ígér, a harmadik a szobák számát adja meg. A rajzok angol nyelvű magyarázataikkal bejárták az internetet, Juhász Zoltán szerint azonban a hazai betörők nem ilyen kvalifikáltak. – A magyarok ezzel is úgy vannak, hogy neki legyen jó, miért tegyen jelzést, hogy a másikat segítse? Miért érdekelné, ha más lebukik? – magyarázta a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője.

Nem a zárat „támadta”

Elmondta, az elmúlt években két nagyobb lakárbetörés-sorozat volt Debrecenben. Az egyiket egy utazó bűnöző követte el, akiről környezete úgy tudta, hétfőnként egy multicéghez megy dolgozni, helyette viszont a Vénkerti lakótelep lakásait „látogatta” sorra. Harminchárom betörést követett el. Minden esetben ad hoc választotta ki a helyszínt. A módszere egyszerű volt. Kaputelefonon csöngetett be először, majd amikor bejutott a tízemeletesbe, ott is szemügyre vette a lehetőségeket, s jellemzően az egyéb megerősítéssel nem rendelkező házgyári ajtós lakásokat célozta meg. Ám nem a zárakat, jellemzően az ajtót „támadta”, legfőbb fegyvere egy kisméretű csákány volt. S, hogy mit vitt? Semmi nagy és feltűnő dolgot. Készpénzt, ékszert, de volt ahol csak a hűtőt rámolta ki, ellenben mindent szétszórt a lakásban, még a fűszereket is, hogy ne lehessen a nyomára bukkanni. Végül az egyik bűncselekmény során eltulajdonított fényképező buktatta le.

A csatornafedeles banda

A másik csapat már kvalifikáltabb volt, ők megfigyelték áldozataikat. Mikor jönnek-mennek, hányan élnek a lakásban, van-e kutya stb. Amikor elmentek a tulajdonosok, akkor becsengettek, vagy kaviccsal dobták meg az ablakot. Ha senki sem reagált, akkor az udvaron található csatorna fedelével – innen a nevük – törték be az ablakot, s jellemzően készpénzzel, ékszerekkel távoztak a lakásokból.

Juhász Zoltán példáiból is jól látszik, Debrecenben milyen módszerekkel dolgoznak a betörők, s az is kiderül, hogy a panelekben például mi a gyenge pont. De mire figyeljünk még oda? Kiderül a Napló csütörtöki számából!

– Fabók Ágnes –