A hazai agrártudomány jövőjéért dolgoznak a Debreceni Egyetem vezetésével

A hazai agrártudomány jövőjéért dolgoznak a Debreceni Egyetem vezetésével
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – A kutatói utánpótlás érdekében fogtak össze a magyar agrárfelsőoktatási intézmények. A Debreceni Egyetem vezetésével indított ötéves uniós programban csaknem 800 hallgató tudományos munkáját segítik.

A felmérések szerint az elmúlt években drasztikusan csökkent Magyarországon a mezőgazdasággal foglalkozók száma. A legfrissebb adatok szerint 2016-ban 220 ezren dolgoztak az agrárium valamely területén, 60 százalékuk már több mint 60 éves, és mindössze 3 százalékuk rendelkezik felsőfokú végzettséggel. Ez a létszám csak arra elég, hogy a nyugdíjba vonuló kutatókat éppen pótolja. Ezért indított közös programot a fiatal agrárszakemberek tudományos munkájának elősegítésére a Szent István Egyetem, a Széchenyi István Egyetem, a Kaposvári Egyetem és a Pannon Egyetem a Debreceni Egyetem vezetésével.

Több mint 800 hallgatót tudunk bevonni a programba, melyben közel 700 kutatási témát vállaltunk.”

– Azt reméljük, hogy legalább 400 publikáció születik majd különböző mezőgazdasági és agrártudományi témákban, melyeket csaknem 160 konferencián és egyéb szakmai rendezvényen mutathatnak majd be a jövő tudósai – tájékoztatott Pepó Péter projektvezető, a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának professzora az Innovatív tudományos műhelyek a hazai agrár felsőoktatásban című projekt pénteki nyitókonferenciáján.

Az ötéves program futamideje alatt 84 tematikus rendezvény, workshop, valamint plenáris konferencia megrendezését is vállalta a konzorcium. Emellett a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárával közösen létrehoztak egy repozitóriumot, ami segíti, hogy a megjelent publikációk bárki számára hozzáférhetők legyenek.

– A Debreceni Egyetem évek óta fontos feladatának tekinti, hogy az alapkutatások mellett az alkalmazott kutatási tevékenységét is erősítse. Erre a tudományos munkára segítik felkészíteni a résztvevőket többek között az EFOP programok is, melyek keretén belül a Debreceni Egyetem több mint 50 milliárd forint támogatást nyert 90 pályázat megvalósítására – hangsúlyozta előadásában Bács Zoltán kancellár. Hozzátette: a tehetséggondozásra fordítható források közül a legtöbbet az agrártudomány területére kapta az intézmény.

Az Európai Unió által támogatott program megvalósítására 1 milliárd 783 forintot nyert az öt intézményt és hét doktori iskolát felölelő konzorcium. A Debreceni Egyetem 532 millió forint támogatásban részesül.

A nyitókonferenciát követően 58 doktorandusz mutatta be kutatási eredményeit 7 szekcióban A jövő tudósai, a vidék jövője elnevezésű tanácskozáson a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán.

– Debreceni Egyetem –