A hatósági jelenlét ellenére is áthajtottak a tilos jelzésén Hajdú-Biharban

A hatósági jelenlét ellenére is  áthajtottak a tilos jelzésén Hajdú-Biharban
Az Országos Rendőrfőkapitányság és a MÁV Zrt. ismét megszervezte közös biztonsági akcióját: egy európai uniós kampány keretében kedden országszerte ellenőrizték a vasúti átjárók állapotát és az ott közlekedőket.

Hajdú- Biharban például Püspökladányban, Debrecenben a Sámsoni úton és a Vértesi utcán vizsgálták a vasúti társaság szakemberei a biztonsági berendezések állapotát és az útburkolati jelek láthatóságát. A szabályokról illetve a veszélyekről tájékoztató szórólapot osztottak a piros jelzésnél várakozóknak.

Közúti ellenőrzést tartottak

A rendőrség eközben közúti ellenőrzést tartott a helyszíneken. Az új  KRESZ nagyobb terhet ró a sofőrök nyakába – mondta Smid Norbert, a MÁV Zrt. területi kommunikációs vezetője utalva ezzel a 30 illetve 40 km/h-s sebességkorlátozás megszűntére. A tapasztalat szerint gyakori, hogy körültekintés nélkül haladnak át a vezetők a síneken.

 

Hetente nekihajt valaki a félsorompónak

 

További biztonsági kockázatot jelent, hogy a régióban hetente nekihajt valaki a félsorompónak, ami nem csupán anyagi kárt okoz a vasúti társaságnak, de veszélyesebbé is teszi a többi közlekedő számára az átkelést. Debrecenben az egyik legtöbb baleseti helyszínül szolgáló Balmazújvárosi úti átjáró biztonságosabbá tételére már készült terv. A megoldást a fény- és félsorompó valamint közúti jelzőtábla közös alkalmazása jelentené. Az autósoknak azonban a biztonsági berendezések működésének ellenére is fokozott óvatossággal kell közlekedniük a vasúti átjárókban. HAON