A Hármashegyen épülhet fel a radar – Népszava Online

A Tubes helyett a Hármashegyen épülhet meg a NATO-lokátor, ezt a Fidesz vezetői is támogatják – tudta meg a Népszava Online.

A Mecsek déli részén fekvő hegyen már van egy meteorológiai radar, ráadásul a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának korábbi jelentése is ezt a helyszínt találta a legjobb kompromisszumnak. A csúcsra vezet egy aszfaltút, így ha a radarállomást a már meglévő infrastruktúrára telepítik, akkor az nem terhelné meg jobban a védett területet.

A Népszava internetes kiadása úgy tudja: felmerült az is, hogy Szlovéniába telepítik a radart, cserébe pedig magyar vadászgépek járőröztek volna a szomszédos ország felett. Ezt a javaslatot azonban elvetették.

Ahogy arról a Független Hírügynökség már beszámolt, a Legfelsőbb Bíróság márciusban hatályon kívül helyezte a Fővárosi Bíróság korábbi ítéletét, amely engedélyezte az építkezést. Ezzel új eljárásra kötelezték a honvédelmi tárca építési hivatalát. Ez egyben azt is jelentette, hogy a Tubes mellett más helyszíneket is meg kell vizsgálni a radar építéséhez.

– Független Hírügynökség –

Címkék: , , , ,