A harmadik adventi hétvége is eseménydús lesz a cívisvárosban

A pénteki sajtótájékoztatón
A pénteki sajtótájékoztatón - © Fotó: Kiss Annamarie
Debrecen – Hajdú-Bihar megye kézművesei a kézműveshagyomány éltetése és átmentése érdekében összefogtak, és vasárnap a Kölcsey Központ folyosóján „egy gyékényén” kínálják a karácsonyfa alá szánt termékeiket. Az érdeklődők ki is próbálhatják a mesterségeket – hangzott el pénteken a Debreceni Advent programsorozat sajtótájékoztatóján a Tímárházban.

– A kezdeményezés különlegessége, hogy azok a mesterek szerepelnek benne, akik továbbviszik, átgondolják, újrafogalmazzák, a mai kor igényeihez igazítva készítik termékeiket. Szinte valamennyien népi iparművészek, akik portékájukat rendszeresen zsűriztetik, pályázatokon, kiállításokon vesznek azokkal részt, és ez már önmagában rangot ad a vásárnak – hangsúlyozta Mátrai-Nagy Andrea, a Tímárház vezetője.

A vásárt idén másodszor tartják meg, és nem marad el vasárnap délután az énekes hagyományőrzők vonulása, valamint a főtéri gyertyagyújtás sem.

ad2Fotó: Kiss Annamarie

– A Debreceni Adventnek nemcsak a karácsony kapcsán, hanem a hagyomány- és értékőrzés terén is van üzenete – hangsúlyozta dr. Mazsu János, a debreceni önkormányzat kulturális bizottságának elnöke a pénteki sajtótájékoztatón. – A kézművesekkel, akik őrzik a mesterségbeli tudást, és élővé teszik a hagyományt, szimbolikusan egy gyékényre kerülnek azok a cívis polgárok és ide látogatók is, akik megbecsülik ezen értékőrzést.

Bíró Csaba, a Valcer Táncstúdió művészeti vezetője a 28. karácsonyi Valceremóniára invitálta az érdeklődőket.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nkft. ügyvezetője a városháza udvarán vasárnap tartandó Kovácsok adventjét emelte ki.

ad3Fotó: Kiss Annamarie

– Az érdeklődők megnézhetik, ahogyan e régi mesterség művelői angyalokat kovácsolnak, majd este a főtéren a harmadik gyertyát az ő gyermekeik fogják meggyújtani – mondta. Hangsúlyozta: a tapasztalat az, hogy a hagyományőrző vendégek, mint például a pásztorok, nemcsak „díszletek”, hanem maguk is részévé válnak a debreceni adventnek.

SzT


Debrecen - Háromezer-ötszáz ajándékcsomagot juttat el idén a rászorulóknak a Debreceni Karitatív Testület - tudatták közleményükben. Csütörtökön egy, a jótékonysági akcióhoz szintén csatlakozott áruházban csomagolták be az ajándékokat. A debreceni vállalkozások, szervezetek és az önkormányzat pél...

A Kelet-magyarországi Református Nevelőszülői Hálózat Karácsonyi ünnepséget rendezett a Nagytemplomban
Debrecen - Az összejövetelen kicsik és nagyok is felejthetetlen élményben részesültek. Közös hálaadásra gyűltek össze csütörtök délután a Kelet-magyarországi Református Nevelőszülői Hálózat gyermekei és nevelőszülői. A Nagytemplomban megrendezett karácsonyi ünnepségen a régió különböző telep...