A hamisítástól tart az EU gazdasága

A hamisítástól tart az EU gazdasága
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Leginkább a szellemi tulajdonjoggal rendelkező kis- és középvállalkozások érintettek.

Közel 30 százalékkal nagyobb egy főre jutó bevétellel és 20 százalékkal magasabb alkalmazotti bérrel dicsekedhetnek a szellemi tulajdonjoghoz köthető iparágakban (IPR) tevékenykedő európai vállalkozások, mint a más szegmensekben működő cégek.

Nő a fenyegetettség

Ez derült ki a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (OHIM) legfrissebb felméréséből. Az OHIM egy korábbi jelentése azonban azt is megállapította, hogy az EU-ban termelt gazdasági javak mintegy 40 százalékát előállító, a szellemi tulajdonjoghoz köthető vállalkozásokat egyre növekvő mértékben fenyegetik a szervezett bűnözés által előállított és forgalmazott hamisított termékek. Továbbra is a szellemi tulajdonjogokhoz köthető iparágak alkotják az EU gazdaságának gerincét: a gazdasági összteljesítmény körülbelül 40 százaléka (4700 milliárd euró), a harmadik országokba irányuló export 90 százaléka innen származik, illetve a szektor biztosítja közvetlen vagy közvetett módon az uniós állások mintegy 35 százalékát, azaz hozzávetőleg 77 millió munkahelyet.

Van vesztenivalójuk

Az IPR-iparágakban tevékenykedő cégek esetében dolgozónként átlagosan 29 százalékkal magasabb bevétellel lehet számolni, vállalatonként hatszor több alkalmazottal, illetve 20 százalékkal magasabb javadalmazással, mint azoknál a cégeknél, amelyek nem rendelkeznek szellemi tulajdonjogokkal – áll a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal kutatása, amely 130 ezer európai uniós vállalkozás adatait vizsgálta. Az EU legjobban teljesítő szektorát azonban egyre jobban fenyegetik a hamisítások, a védjegybitorlások, illetve a szellemi tulajdonjogokkal való visszaélések. „A nemzetközi bűnszervezetek által végzett hamisítási tevékenységek uniós szinten óriási károkat okoznak, ami figyelembe véve az IPR-iparágak arányát az EU teljes gazdasági teljesítményén belül, igen veszélyes tendencia” – mondta el Bendzsel Miklós, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) elnökhelyettese. A korábbi jelentés adatai szerint csak a szabadalmak bitorlása 10 milliárd eurónyi kárt okozott 2010-ben és 185 ezer munkahely megszűnését eredményezte a belső piacon.

HBN

Címkék: ,