A hamburgi filmfesztiválon lesz a Saul fia németországi premiere szombaton

Budapest, 2015. október 2., péntek (MTI) – A hamburgi filmfesztiválon lesz a Saul fia németországi premierje szombaton, a bemutatón Nemes Jeles László személyesen részt vesz – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a hamburgi seregszemle október 1.és 10. között 52 országból érkező 172 filmalkotást vonultat fel, a Saul fia a Kaleidoskop elnevezésű válogatásban lesz látható. A film egyike annak a 12 alkotásnak, amelyeket a szervezők a Hamburgi Filmkritikusok díjára jelöltek idén.

A rangos elismerés odaítéléséről a Hamburger Abendblatt, az NDR regionális közszolgálati médiatársaság és a Spiegel munkatársaiból álló zsűri dönt. A fesztivál premiert követően hamarosan Németország szerte látható lesz a mozikban a Saul fia a Sony forgalmazásában.

Nemes Jeles László első játékfilmje Röhrig Géza főszereplésével, a Filmalap támogatásával készült, az alkotás a májusi cannes-i filmfesztiválon megkapta a nagydíjat három további rangos elismeréssel együtt, köztük a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) díját is.

A Saul fia első észak-amerikai fesztivál premierjeit kiemelkedő siker övezte: Telluride-ban és Torontóban is a legjobb filmek közé választották a kritikusok. A nagy presztízsű New York-i filmfesztivál október 6-án tűzi műsorra Nemes Jeles László filmjét a Lincoln Centerben, emellett az alkotás látható lesz London, Hamburg, Gent és Luxemburg rangos seregszemléinek versenyprogramjában is. A Saul fia Magyarország hivatalos Oscar nevezése a legjobb idegen nyelvű film kategóriában – olvasható a közleményben.

– MTI –