A hallgatók megőriznék Debrecen építészeti értékeit

A hallgatók megőriznék Debrecen építészeti értékeit
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – A debreceni óváros, illetve belváros helyi védettséget élvező épületállományának homlokzatait mérik fel a Debreceni Egyetem építészhallgatói.

A Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építészmérnöki Tanszékének másod- és harmadéves hallgatói július közepén nyári táborban készíthették el a sajátosan debreceni épületek homlokzatainak felmérését a város önkormányzata és az egyetem közötti együttműködésnek köszönhetően.

A kezdeményezés célja egyrészt az épületek megismerése, értékeinek feltárása, a homlokzatok rajzi ábrázolása, másrészt egy olyan alátámasztó munka, mely a védett területeken még fellelhető cívis karakter pontosabb definiálásához nyújt segítséget.


Fotó: unideb.hu Fotó: unideb.hu ©

– A hallgatóknak meg kell tanulniuk a felmérés módszerét, illetve fontosnak tartjuk, hogy a gyakorlatban is megismerkedjenek az építészettel, építészettörténettel. Céljaink között szerepel egy digitális adatbázis létrehozása, ami segédanyagként is funkcionálhat a jövőbeli fejlesztésekhez, hiszen rámutat arra, milyen értékek vannak a városban és hogyan lehet azokhoz hozzányúlni. Kortárs építészeti segédletnek is nevezhetjük – foglalta össze a célokat a hallgatókat vezető Szentirmai Tamás, az Építészmérnöki Tanszék docense.

A tábor ideje alatt összesen tíz hallgató – két-háromfős csoportokban – egy héten keresztül végzett méréseket, több mint negyven, a 19. század végén és a 20. század első harmadában épült földszintes lakóépület dokumentálását elvégezve.

– Debreceni Egyetem –