A hajdúsámsoni Ungvári is ott lesz az ökölvívó Eb-n

Akt.:
Ungvári István
Ungvári István - © Fotó: HBN-archív
Hajdúsámson – Bernáth István megélhetési problémáira hivatkozva egy héttel az utazás előtt jelentette be, hogy felhagy az ökölvívással.

Az augusztus 6 és 16 között a bulgáriai Samokovban megrendezendő világbajnoki kvalifikációs Európa-bajnokságra nyolcfős magyar csapat indul, melynek fele Eb újoncokból áll. A MÖSZ hétfői sajtótájékoztatóján Csötönyi Sándor, a MÖSZ elnöke sajnálkozva jelentette be, hogy az eredetileg 10 fősre tervezett csapat végül nyolcfősre olvadt.

– A szupernehézsúlyú Bernáth István megélhetési problémáira hivatkozva egy héttel az utazás előtt jelentette be, hogy felhagy az ökölvívással – mondta az elnök. Fájdalmasan érint bennünket a döntése, mivel az olimpiai kvalifikációra is alkalmas versenyzőről van szó illetve volt szó. Gyalázatosnak tartom azt, ahogy Harcsa Zoltánnal elbánt az AIBA most hétvégén érkezett határozata. Eszerint ugyanis – mint ahogy valamennyi a vb-re már kvalifikált európai öklöző – ő sem indulhat a vb kvalifikációs Európa-bajnokságon, ha csak nem mond le a korábban megszerzett vb kvótájáról. Igen komoly hátrányok érik az ily módon pár nappal az Eb kezdete előtt ’kirostált’ kitűnő versenyzőt, aki a csúcsformájához közelített a felkészülésében. Ettől függetlenül ott lesz velünk az Eb-n, hogy legalább a lelátóról térképezze fel a leendő ellenfeleit.

A szakvezetés végül a fiatalok mellett tette le voksát, négy újonccal állunk ki, a legfiatalabbal, a 19 éves Csókával, a 20-20 éves Herczeggel, Gálossal és Sávollyal. Túl nagy terhet nem rakunk a vállukra, az elvárás ’csak’ annyi, hogy az azonos képességgel rendelkezőket verjék ki. A fő célunk 1-2 érem begyűjtése és minél több kvalifikáció megszerzése az őszi dohai vb-re.

– Egy fajta őrségváltás figyelhető meg a válogatottban, a bakui Európa Játékok óta több helyen változott a csapatnévsor. Az idei évi nemzetközi versenyek tapasztalatai alapján kirajzolódott, hogy a korábbiakhoz képest egy más stílusú ökölvívás hódít teret. A fejvédő levételével azt hittük, hogy finomabb lesz a bunyó, de látnunk kell, hogy ennek ellenkezője az igaz, egyre keményebb, erő-állóképességre épülő a boksz. Gongtól gongig, folyamatos akciózás, magas intenzitással, nagy ütésszámmal és persze erőteljes ütésekkel – ez napjaink ökölvívása – tette hozzá Kovács László szövetségi kapitány. Ez a stílus a most utazó csapatból talán Nyékihez áll legközelebb.

– Dobor Dezső –


A csapat:

49kg: Ungvári István, 52kg: Csóka Nándor, 56kg: Herczeg Norbert, 60kg: Gálos Roland, 64kg: Nyéki Georgián, 69kg: Bacskai Balázs, 81kg: Harcsa Norbert, 91kg: Sávoly Gergő.

hirdetés