Helyi közélet

2016.01.28. 13:36

Palkovics: több szaknál is változtak az előre meghatározott ponthatárok

Budapest - A munkaerő-piaci igényeket figyelembe véve néhány felsőoktatási szak esetében a tavalyinál alacsonyabb ponthatárra számíthatnak a felvételizők, míg egyes képzéseknél magasabb bekerülési küszöböt rögzítettek - közölte a felsőoktatási államtitkár csütörtöki online fogadóóráján az MTI kérdésére.

Budapest - A munkaerő-piaci igényeket figyelembe véve néhány felsőoktatási szak esetében a tavalyinál alacsonyabb ponthatárra számíthatnak a felvételizők, míg egyes képzéseknél magasabb bekerülési küszöböt rögzítettek - közölte a felsőoktatási államtitkár csütörtöki online fogadóóráján az MTI kérdésére.

A tavalyihoz hasonlóan a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) való egyeztetés után bizonyos szakokon meghatározták a minimálistól eltérő, a magyar állami ösztöndíj feltételeként szabott, elérendő ponthatárt - fejtette ki Palkovics László, hozzátéve: a ponthatárok egyeztetésénél figyelembe vették a munkaerő-piaci igények változását, így több szak esetén a ponthatár csökkent.

Az államtitkárság MTI-hez eljuttatott listája szerint gyógyszerész szakon 400-ról 385-re, az alkalmazott közgazdaságtan szakon 465-ről 458-ra, gazdálkodási és menedzsment szakon 455-ről 448-ra a pénzügy és számvitel szakon 458-ról 450-re csökkentek a ponthatárok.

A lótenyésztő, lovassportszervező agrármérnöki szakon 300-ról 320-ra, anglisztika szakon 310-ről 320-ra, a pszichológia szakon 420-ról 435-re, a szabad bölcsészet szakon 310-ről 330-ra, történelem szakon 310-ről 320-ra nőttek a ponthatárok.

A történelem-régészet szakirányon 300-ról 330-ra, rekreáció szervezés és egészségfejlesztés képzésben 310-ről 320-ra, a sportszervező 310-ről 320-ra, a politológia 300-ról 320-ra, a szociológia 300-ról 320-ra és a társadalmi tanulmányok szakokon 300-ról 320-ra emelték a bekerülési küszöböt.

Palkovics László arról is tájékoztatott, hogy hamarosan elkezdődnek a tárgyalások a HÖOK-kal a hallgatói támogatások átalakításáról.

További kérdésre az államtitkár közölte: a létrehozni kívánt közösségi felsőoktatási képzési központok nyilvántartásba vételéről és működési engedélyéről szóló határozatokat az Oktatási Hivatal kiadta. Ezek alapján a Budapesti Gazdasági Egyetem nemzetközi gazdálkodás felsőoktatási szakképzést indít Hatvanban, a Műegyetem villamosmérnöki alapképzést indít szintén Hatvanban. A Debreceni Egyetem mezőgazdasági mérnöki és turizmus-vendéglátás alapképzéseket indít Kisvárdán, a Gábor Dénes Főiskola Siófokon gazdálkodási és menedzsment, mérnökinformatikus, gazdaságinformatikus alapképzéseket és gazdálkodási és menedzsment, valamint mérnökinformatikus felsőoktatási szakképzéseket szervez. A Wekerle Sándor Üzleti Főiskola Sümegen kereskedelem és marketing, valamint gazdálkodási és menedzsment alapképzéseket tart.

A General Electric vállalattal tervezett várható együttműködésről közölte: a cég gyakorlatilag a magyarországi megjelenése óta több formában együttműködik magyar felsőoktatási intézményekkel, nemcsak az oktatás, hanem a kutatás területén is.

A felsőoktatási törvény múlt évi módosulásai több területen megteremtették a hatékony vállalati együttműködés kereteit. Az államtitkár ezek között említette a duális képzést, a vállalati szakemberek megjelenésének lehetőségét a felsőoktatásban mesteroktatóként, a vállalatokkal való együttműködés feltételrendszerének egyszerűsítését, a projekt alapú tanítás lehetőségét, új, gyakorlati képzési formák létrehozását és különböző egyetemi tartalomfejlesztési projektek indítását.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában