Helyi közélet

2014.05.12. 12:06

A jövő ápolói

Debrecen - Megduplázódott idén az ápoló mesterszakra jelentkezők száma a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán.

Debrecen - Megduplázódott idén az ápoló mesterszakra jelentkezők száma a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán.

Az ápolók fontos szerepe az egészségügyi ellátórendszerben vitathatatlan, erkölcsi és anyagi megbecsülésük azonban még mindig nem éri el az európai országok szintjét. Sárváry Attila, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Ápolástudományi Tanszékének vezetője úgy látja, az utóbbi években pozitív folyamat indult el, ami részben az egészségügyi béremelésnek is köszönhető. Ez azonban még mindig nem elég visszatartó erő az ápolói migráció megállítására. Magyarországon a százezer főre jutó ápolók száma 638,4, míg az EU-ban 853,5. Szakemberek szerint mintegy 6-7 ezer ápoló hiányzik jelenleg a hazai egészségügyi rendszerből. Az európai országokban több kompetenciával rendelkeznek az ápolók, rendelhetnek például bizonyos gyógyszereket, vagy beadhatnak intravénás injekciót is. A BSc ápolók ugyan hazánkban is megkapják a szükséges képzést ez utóbbi beavatkozáshoz, ám csak külön engedéllyel végezhetik azt.

A Központi Statisztikai Hivatal 2011-es adatai szerint 46 ezer ápoló dolgozik hazánkban, közülük 4269 a diplomás ápoló. Az Egészségügyi Karon az ápolók négy év alatt szerezhetnek diplomát az alapképzésben, amire 2010 óta másfél éves mesterképzés is épül. Míg tavaly 43-an jelentkeztek nappali tagozatos alapképzésre, addig idén 61-en, a mesterképzésben pedig megduplázódott a hallgatók száma a tavalyi 33-hoz képest. Ez is mutatja, hogy igény van a diplomás ápolókra, hiszen az egészségügyi intézményeknek jól képzett gyakorlati szakemberekre van szükségük. A mesterképzés jó lehetőség azoknak az ápolóknak, akik karrierre, vezető beosztásra vágynak, vagy az egyetemi évek alatt külföldi csereprogramokban, kutatásokban szeretnének részt venni.

A jövő ápolói – az MSc ápolók helye és szerepe az egészségügyi rendszerben címmel május 16-án, pénteken rendeznek konferenciát Nyíregyházán, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán.

Az ápolók nemzetközi napját május 12-én ünnepeljük, 1820-ban ezen a napon született ugyanis Florence Nightingale brit ápolónő, a modern nővérképzés kiemelkedő alakja.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában