Nagyvilág

2007.12.18. 12:05

A világ legfurcsább golfpályája

<p>Valószínűleg a világ legfurcsább golfpályája üzemel Afganisztánban, a főváros, Kabul melletti hegyes-völgyes vidéken. A pályán egy szál fű sincs, a játékosok feladatát kiálló sziklák és szúrós bokrok nehezítik.</p>

Igaz, ez már előrelépésnek számít, hiszen öt évvel ezelőtt még kiégett tankok között hódoltak golfszenvedélyüknek a kalandvágyó külföldiek és a gazdag afgánok. A Kabul  Golf  Clubban semmi sem olyan, mint máshol. Zöld felületet sincs, a pálya barna-fekete színekben pompázik, a lyukak környékén ugyanis olajjal keverték össze a homokot, hogy az állandó szél ne fújja a versenyzők szemébe.

A klub honlapján hasznos tanácsokkal látják el a vállalkozó kedvűeket. A szokásos egy helyett itt két segédre van szükség: az egyik cipeli a versenyző ütőit, a másik pedig azt figyeli, hová repült a labda, a poros, homokos pályán ugyanis nem könnyű megtalálni a játékszert. Minden játékosnak azt ajánlják, hogy vigyen magával egy tenyérnyi műfüvet, hogy legalább a kezdőütést el tudja végezni.

Egy kis történelem
A pálya egyébként nem új, tulajdonosa, Muhammad Afzal Abdul már a hetvenes években játszott rajta. Az ország egyik legjobbjának számított, amikor 1979-ben bevonultak a szovjet csapatok és letartóztatták. Véres polgárháború, majd a tálibok uralma következett. Az iszlám tanait szigorúan alkalmazó, a szórakozást és a sportokat betiltó tálibok a pályát azonnal felszámolták - Abdul újra börtönbe került. Annyi ideje azonban még maradt, hogy reménykedve a jobb időkben, az ütőket elásták egy titkos helyen.

Végül sikerült Pakisztánba szöknie, ahonnan csak a tálib rezsim bukása, után 2001-ben tért haza. A golfklubot egy évvel később nyitotta meg - miután az országban állomásozó ENSZ csapatok biztonságossá tették a háborús időkben elaknásított a területet. Bár Afganisztánban mindennaposak az összecsapások a tálib lázadók és az amerikaiak vezette szövetségesek között, Abdul nem aggódik, mert ahogy mondta, ide mindenki játszani jön. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy a bevételek nagy részét, egyfajta védelmi pénzként a helyi hadúrnak kell befizetnie.

Kapcsolódó cikkek

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!