“A hagyományok útján” – Cifra szoba Mérából

Az egyedülálló kiállítási anyag egy erdélyi faluból, Mérából származó cifra szoba teljes bútorzatát és tárgyait mutatja be
Az egyedülálló kiállítási anyag egy erdélyi faluból, Mérából származó cifra szoba teljes bútorzatát és tárgyait mutatja be
Debrecen – Az erdélyi Kalotaszeg, azon belül is Méra sokszínű épített és szellemi értékeit mutatja be a győri székhelyű Cifra Műhely Egyesület „A hagyományok útján” – Cifra szoba Mérából című utazó kiállítása, amely november 8-án (pénteken) 17 órakor nyitja kapuit a DMK Tímárház – Kézművesek Házában (Nagy Gál I. u. 6.).

Köszöntőt mond: Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára. A kiállítást megnyitja: Deésy Gábor, a Cifra Műhely Egyesület elnöke.

Az egyedülálló kiállítási anyag egy erdélyi faluból, Mérából származó cifra szoba teljes bútorzatát és tárgyait mutatja be. Méra 1450 lelkes falu, Kolozsvártól 14 km-re, észak-nyugati irányban található, a Kolozsvár-almási hegyek által bezárt völgyben, a Nádasba északról siető Pataka két partján fekszik. Cifrakalotaszeg vagy más néven Nádasmente egyik faluja. A kalotaszegi falvakra jellemző, hogy az épületeken belül a legszebb a cifra szoba, bútoraikat virágmintákkal színesre festik. A piros, a sárga, a kék, és a zöld a leggyakrabban használt színek. A szobában a legdíszesebb a tükör és a mennyezetig varrottas párnákkal megrakott vetett ágy.

A kiállítás december 31-ig tekinthető meg hétköznapokon 10-17 óráig, szombatonként 10-14 óráig. Vasárnap, hétfő szünnap.