A hadtudomány szolgálatában: új tagozat alakult Debrecenben

A hadtudomány szolgálatában: új tagozat alakult Debrecenben
© Fotó: Szalka Miklós őrvezető
Debrecen – Megtartotta alakuló ülését a Hadtudományi Társaság Debreceni Tagozata a debreceni Kossuth Laktanyában. Az újjáéledő szervezet két szekcióval működik majd, a tagok a hadtörténet és hadisír-gondozás témakörében, valamint a biztonságpolitika területén végeznek tudományos munkát az elkövetkezendő időszakban.

A hadtudomány iránt érdeklődő katonák és civilek a megalakuló ülésen döntöttek a szervezet vezetőségi tagjainak személyéről. A Hadtudományi Társaság Debreceni Tagozatának elnöke Dr. Pető Zsolt lett, aki a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium kollégiumvezetője, a titkári teendőket pedig Martinkovits Katalin, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár könyvtárosa látja el.

A hadtörténeti kutatások nem állnak távol a bocskaisoktól, a szekciókat tekintve mindkét témában komoly munkát végez és eddig is jelentős eredményeket ért el a dandár kutatócsoportja. A 39. lövészzászlóalj több tagja is évek óta elszántan kutatja az alegység jogelődje és névadója, a 39. császári és királyi gyalogezred történetét és ápolja hagyományait. A hadisír-gondozás területén is kiemelkedő eredmények születtek, amelyek mindenki számára elérhetőek a bocskai-konyvtar.hu weboldalon. A Debrecenben eltemetett első világháborús hősök adatbázisa elkészült és várhatóan júniusra a második világháborús hősök adatai is elérhetőek lesznek a könyvtár honlapján.


Fotó: Szalka Miklós őrvezető Fotó: Szalka Miklós őrvezető ©

Takács Attila dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka az ülésen beszélt a hadtudomány fenntartásának, fennmaradásának fontosságáról és elmondta, ezért azok a hadtudomány iránt komolyan érdeklődő személyek a felelősek, akik ezirányú kutatómunkát végeznek. A dandártábornok fontosnak tartja, hogy a fiatalok is aktív résztvevői legyenek a tudományos tevékenységnek.

A tervek szerint a Hadtudományi Társaság Debreceni Tagozata két konferencia napot tart majd ebben az évben, valamint egyéni előadásokat és könyvbemutatókat is szervez, hogy az elért eredményeket minél szélesebb körben megismerhessék az érdeklődők.

– Cs. Sárkány Beáta hadnagy –
hirdetés