A háború áldozataira is emlékeztek Homorogon

A háború áldozataira is emlékeztek Homorogon
© Fotó: Magánarchívum
Magyarhomorog – A település általános iskolája is bekapcsolódott a Gulag-emlékév programsorozatába.

Az iskola 7–8. osztályos tanulói a Szovjetunióba elhurcolt kényszermunkások és hadifogságba esett helyi lakosok nyomait kutatták. Így tudták meg, hogy 1945-ben lakóhelyükről is vittek el embereket kényszermunkára. Róluk szereztek ismereteket gyűjtésükkel, majd megemlékezést tartottak.

Az „elhallgatott történelem” című előadásban a 7–8. osztályosok, valamint a Gulag táborokban érintettek leszármazottainak a Bihari Múzeum múzeumpedagógusa, Csarkó Imre tartott rendhagyó történelemórát. Ezt követően nagyszabású akadályversenyre is sor került, melyen 12 csapat, 49 fővel vett részt. Az egyes állomásokon a hadifogolyként elhunytak hozzátartozói várták a csapatokat. A versenyt a Farkas Ágnes, Harsányi Petra és Pápa Evelin alkotta hetedik osztályos lánycsapat nyerte. Az akadályverseny után a versenyzők közösen megkoszorúzták a település II. világháborús emlékművét. A Gulag-emlékév zárásaként az akadályverseny helyezettjei és a személyesen érintett felnőttek egy szerencsi kiránduláson vesznek részt, ahol többek között megkoszorúzzák az ottani „málenkij robot” áldozatainak emlékművét.

HBN–VJ0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés