Nagyvilág

2013.04.23. 13:48

Sikertelen aláírásgyűjtések a közvetlen demokrácia kibővítéséért és az egyházi kedvezmények ellen Ausztriában

Bécs, 2013. április 23., kedd (MTI) - Nem talált elegendő támogatóra sem a közvetlen demokrácia eszközeinek erősítéséért, sem az egyházi kedvezmények ellen indított állampolgári kezdeményezés Ausztriában, így a parlamentnek egyik témát sem kell napirendre tűznie.

Bécs, 2013. április 23., kedd (MTI) - Nem talált elegendő támogatóra sem a közvetlen demokrácia eszközeinek erősítéséért, sem az egyházi kedvezmények ellen indított állampolgári kezdeményezés Ausztriában, így a parlamentnek egyik témát sem kell napirendre tűznie.

Megközelítőleg hetvenezren támogatták aláírásukkal azt a mozgalmat, amely erősebben támaszkodna a közvetlen demokratikus eszközökre az osztrák politikában. Az egyházi kedvezmények és támogatások eltörléséhez 56,6 ezer aláírás gyűlt össze a hétfő esti határidőig.

Ez eddig a két legalacsonyabb eredmény, amelyet a népi kezdeményezésnek nevezett aláírásgyűjtő akció elért Ausztriában.

Az előírások szerint legkevesebb százezer aláírás szükséges ahhoz, hogy az osztrák parlament foglalkozzon egy ilyen népi kezdeményezésben felvetett témákkal. Nem kötelező törvényt hoznia akkor sem, ha összegyűlik a százezer támogató.

A Demokráciát most! elnevezésű platform egyik fő célja éppen a népi kezdeményezés szerepének felértékelése. A különféle politikai táborokból érkező, ismert egykori politikusokból álló csoport amellett száll síkra, hogy kötelező legyen népszavazást tartani az olyan népi kezdeményezések tárgyáról, amelyeket legkevesebb 300 ezren támogatnak, de ahol a parlamenti vita törvényalkotás nélkül zárul. Emellett vegyes választási rendszer bevezetését is szorgalmazzák, hogy a parlamenti képviselők fele egyéni választókerületekből kerüljön a parlamentbe. Jelenleg minden mandátumot pártlistáról töltenek be a 183 tagú osztrák parlament alsóházában.

Az állampolgári kezdeményezés eredménytelensége mégsem jelenti azt, hogy a közvetlen demokrácia erősítése végleg lekerül a napirendről. A csökkenő támogatottságú, a korrupciós botrányok nyomán a választók politikától való elfordulását tapasztaló kormánypártok ugyanis szintén felfedezték maguknak a témát. A legutóbbi jelzések szerint a szociáldemokraták (SPÖ) elfogadnák a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) javaslatát, hogy a választók legkevesebb tíz százalékának, vagyis 650 ezer embernek a támogatását élvező állampolgári kezdeményezésről népszavazás döntsön, ha a parlament nem hoz törvényt a témában.

A másik, az egyházi kedvezményekről szóló aláírásgyűjtés elindítói bírálják a vallásoktatás állami támogatását, az egyházi épületek részbeni ingatlanadó-mentességét, és azt, hogy az egyházi adó összege levonható a személyi jövedelemadóból. Mindezeket "egyházi privilégiumoknak", vagyis indokolatlan előjogoknak tekintik, és úgy látják, hogy az állam és az egyház nem válik teljesen külön egymástól Ausztriában. Követelik a Vatikán és az osztrák állam közötti konkordátum felmondását is, mert szerintük az kivételezett helyzetet biztosít a katolikus egyháznak.

A legnagyobb ausztriai egyház, a katolikus egyház a bírálatokkal azt állította szembe, hogy fontos társadalmi feladatokat lát el: oktatási, hajléktalan-ellátási, betegápolási tevékenységet végez. Ezt részben önkéntes munkával teszi, így az állam pénzt takarít meg, annak ellenére is, hogy anyagi támogatást nyújt ezekhez a feladatokhoz.

Az egyházi kedvezmények elleni akció a pártok körében nem talált számottevő támogatásra. Elhatárolódtak az aláírásgyűjtéstől azok, az ausztriai katolikus egyházon belüli reformmozgalmak is, amelyek gyakran szerepeltek a nyilvánosságban a papi nőtlenség eltörlését, női papok és laikus prédikátorok működését, az elvált hívők áldozásának engedélyezését szorgalmazva.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!