A gyógyszerek tárolása is gondosan történjen

A gyógyszerek tárolása is gondosan történjen
Hajdú-Bihar – Gyógyszereink akár otthoni tartózkodásunk, akár utazásaink során is csak akkor őrzik meg minőségüket és így hatásosságukat, ha azokat a csomagolásban elhelyezett betegtájékoztatóban előírt körülmények között tároljuk.

A tárolási hőmérsékletre vonatkozó előírások általában nem egy adott hőmérsékletre, hanem hőmérsékleti tartományokra vonatkoznak. Az olyan gyógyszerek, melyek hűtést nem igényelnek, szobahőmérsékleten, a betegtájékoztató szerint tárolandók. A hűvös helyen tartandó gyógyszerek 5-15 Celsius között legyenek, míg azon készítmények számára, amelyeket hűtőszekrényben kell eltartani, 2-8 Celsius közötti az előírt hőmérséklet.

Fénytől védetten

A gyógyszerek egy részét fénytől védve is szükséges tárolni, ne hagyjuk tehát ezeket napsütötte helyen. Bizonyos tabletták szedése közben pedig napsugárzás hatására a napfénynek kitett bőrterületeken fényérzékenységi reakciók léphetnek fel – ezekre az utasításokra is figyeljünk a betegtájékoztatóban.

Ha utazni készülünk, a megelőzés céljából elcsomagolt gyógyszereink mellett ne felejtsük otthon a krónikus betegségre szedett szereket sem. Amennyiben külföldre kívánunk utazni, érdeklődjünk kezelőorvosunknál arról, milyen feltételek mellett vihetjük ki a folyamatosan szedett piruláinkat külföldre – figyelmeztet az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala.

HBN