A gyógyító kincs, ami egész évben kapható

A gyógyító kincs, ami egész évben kapható
© Illusztráció: Getty Images
Hajdú-Bihar – „Mielőtt ágyba bújsz, egy alma, s az orvos koldulni megy ma.”

Az alma a legismertebb gyümölcs talán, de vajon tudjuk-e milyen kincs is van a kezünkben? Más gyümölcsökkel összehasonlítva az alma rendelkezik a legnagyobb rosttartalommal. Ez már önmagában is előkelő helyre sorolja a fogyasztását. Számtalan hasonló régi mondás igazolja, hogy a távoli múltban az almát is a gyógynövények közé sorolták. Egészen különleges tisztelet övezte. Környékünk jellegzetes és közkedvelt gyümölcse, fogyasztjuk nyersen és főve, jogosan sorolják a legértékesebb gyümölcsök közé, hiszen nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Hazánkban egész évben kapható, az ára is megfizethető. Egyike az első nemesített gyümölcseinknek. Almából hazánkban a legnagyobb az egy főre jutó termelés és fogyasztás földrészünkön. Ennek ellenére még így sincs meg a napi egy darab fejenként – szerencsére ez a pici babákra nem vonatkozik, ugyanis – jobb esetben – ez az első szilárd táplálék, amivel életük során találkoznak, és édes íze miatt szívesen el is fogadják.

Európa-szerte több, mint ezer fajtájával vezeti a mezőnyt a gyümölcsök között. Manapság elsősorban a Jonatán módosulásait, az Idaredet és Jonagoldot keresik, népszerűek még a Golden, a Starking és a zöld alma fajták is.

A magyar alma messze földön híres, nagy ültetvények vannak Zalában, a Duna-Tisza közén, és világviszonylatban is elsőrangú a felső-magyarországi, szabolcsi alma.

Helyit!

Amennyiben almát vásárolunk, mindig a helyben termett fajtát részesítsük előnyben! Jobban megőrzi ízét, illatát, mint a zölden leszedett és messziről ideszállított gyümölcs.

HBN

Címkék: , ,hirdetés