A gyógyító emlékezés jegyében Trianonról

Debrecen – Megtelt a Református Kollégium díszterme szombaton Trianon és következményei című konferenciára és az azt követő kerekasztal beszélgetésre.

Köszöntőjében dr. Fazakas Sándor, a Hittudományi Egyetem rektora a gyógyító emlékezés fontosságát hangsúlyozta. – Azért kell emlékezni Trianonra, hogy azonosulni tudjunk a múlttal és képesek legyünk elhordozni egymás terhét – utalt a határon túl élő magyarokkal való kapcsolattartás fontosságára a rektor. Meglátása szerint a lényeg a megoldáskeresés, s a jóvátétel immár nem határrevízió, hanem annak elismerése, hogy a trinanoni döntésnek igenis voltak áldozatai, civil közösségek, családok mentek tönkre miatta és évtizedekre megmérgezte nem a csak a magyar és a környező népek, hanem a magyarok egymáshoz való viszonyát is.

A konferenciát – melyen Dsida Jenő Psalmus Hungaricus című költeménye is elhangzott Erdei József előadóművész értő tolmácsolásában – a Debreceni Városvédő- és Szépítő Egyesület, a Magyarok Világszövetsége, a Barankovics Alapítvány és a Trinanon Társaság helyi csoportjai szervezték.
 
HBN