Helyi közélet

2008.04.26. 07:04

Rendelettel raknak rendet a városban

<p>Debrecen - Vizsgálni fogják a magánterületen álló, építménynek minősülő reklámberendezések jogszerűségét,illetve készül a reklámtáblák és feliratok minőségét, nagyságát és az utánuk fizetendő díjazás mértékét szabályozó rendelet.</p>

- Két debreceni lakos rosszallóan vette tudomásul, hogy miközben a város tele van mindenféle reklámtáblákkal, egyiküktől tíz év múltán azt kérték, mutasson építési engedélyt, a másikat pedig arra kötelezték, hogy bontsa le a korábban engedéllyel állított építményt.

 Bár a Napló március 31-i számában már érintettük e témát, az utóbbi eset kapcsán Kováts Ákos főépítész részletesebben kifejtette, milyen elvek szerint kívánnak haladni.
– Korábban senki nem vizsgálta, hogy ezek az építmények mennyire illeszkednek a városképbe, ezért általában az egy vére szóló közterülethasználati szerződés lejártakor azoakt automatikusan meghosszabbították.

A reklámtáblák mostanra olyan mértékben elszaporodtak, hogy telepíthetőségüket szabályozni, korlátozni kell. Első lépésként a szerződések lejártakor felülvizsgáljuk, hogy hosszabbíthatók-e – fogalmazott Kováts Ákos. További rendező elvként egységesen megszüntették az úgynevezett megállító táblákat, amelyeket az épületek elé, a járdára lehetett kihelyezni.

– A másik elv, hogy azokra az iránymutató táblákra, amelyek nem illeszkednek az egyébként a város különböző pontjain egységeket képező táblarendszerbe, illetve zöldterületet, épülethomlokzatot takarnak el, vagy bármilyen más zavaró tényezőt jelentenek a városképben, nem hosszabbítunk szerződést – tájékoztatott a főépítész.

Elmondta továbbá, hogy vizsgálni fogják a magánterületen álló, építménynek minősülő reklámberendezések jogszerűségét, illetve készül a reklámtáblák és feliratok minőségét, nagyságát és az utánuk fizetendő díjazás mértékét szabályozó rendelet.

Végül leszögezte: – Ha az országban egyedülálló módon sikerül elérnünk, hogy Debrecen hasonló képet öltsön, mint egy kulturált nyugat európai középváros, az olyan ismertséget jelenthet számunkra, amelyből Debrecen lakossága – ideértve elsősorban a vállalkozói réteget – jóval többet profitálhat, mint a siralmas utcaképeket eredményező reklámtáblák fennmaradásából.

Zavarják a látványt

– Azok közé tartozom, akiknek volt szerződése a közterületfelügyelettel reklámtábla kihelyezésére a Veres Péter és Hüvelyes utca sarkán.

Tavaly, év közben „Kováts Ákos főépítész úr szakvéleménye alapján – nekem ez nem tetszik, azonnali hatállyal szüntessem meg – leszereltem a táblát” – írta a Naplónak nemrég Cseresznye József díszműves.
Kováts Ákos ezt válaszolta: A fényképen látható reklámtábla lejárt közterület-használati szerződését nem hosszabbította meg a város. A Veres Péter utcán többségében nagyon gondozott zöldterületeket találunk az úttest és a kerítések között.

Az ide kihelyezett táblák zavarják annak összefüggő látványát, ez volt az oka a döntésnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában