A gumihal nem volt vonzó, csak a támolygó

Ifj. Kormány Zoltán és a Sziki-tónál fogott csuka
Ifj. Kormány Zoltán és a Sziki-tónál fogott csuka
Ibrány, Debrecen – Aki egyszer is elkötelezte magát a horgászattal, vesse is bármerre a sors, hódolni fog a szenvedélyének.


Ibrányban nőtt fel ifj. Kormány Zoltán, akivel az édesapja szerettette meg ezt a szabadidős tevékenységet. Együtt jártak a Tiszára, a környező holtágakra, s bizony az évek mú­lásával gyakran előfordult, hogy a „tanítvány” több halat fogott, mint a „mester”.

Nemcsak az egyetemi tanulmányok, de immár a munkahely is Debrecenhez köti Zoltánt, így egyre többet keresi fel a cívis városhoz közeli vizeket, a Keleti-főcsatornára például éves engedélyt váltott. Szerencséjére a kollégái közül is többen választották ezt a hobbit, így gyakran együtt várják a halak kapását. A napokban a Balmazújváros melletti Sziki-tóhoz látogattak el.

Stégről pergettek

– Mikor először voltam ennél a tónál, akkor kárászokat fogtam, de most pergetni mentem ifj. Bajnai Miklós kollégámmal, aki egyébként szamosszegi származású, szintén szenvedélyes horgász. A közelmúltban megrendezett penyigei páros pergetőversenyen például a második helyet szerezte meg a társával. A Sziki-tónál délelőtt 10 óra körül kezdtük meg a pergetést, egy stégről horgásztunk. Többfajta csalival is próbálkoztam – elevenítette fel a horgászat pillanatait ifj. Kormány Zoltán.

Még nem hűlt le a víz

– Először gumihalat használtam, utána körforgóvillantót, de nem volt egy kapásom sem. Utána feltettem egy támolygókanalat, s akkor tíz percen belül, úgy az ötödik-hatodik dobásra sikerült megfognom a közel 80 centiméter hosszúságú csukát. Utána fogtam még egy kisebbet is, az 40 centiméter hosszú volt.

– Bár ködös volt az időjárás aznap, a víz még nem hűlt le annyira, hogy raboljanak a csukák. Még mozgott a fehér hal, láttunk pontyugrásokat is. A kishalak ugrálására azt hittük először, hogy rabol a csuka, de aztán kiderült, csupán játszanak. Talán most már a csukák is jobban fognak enni, hogy az elmúlt napokban alaposan lehűlt a levegő.

KM