A gumicsizma is alig járja vetést Hajdú-Biharban

Hajdú-Bihar – Idén eddig átlagosan 450 milliméter csapadék hullott a megyében, ami jóval meghaladja az ilyenkor szokásosat. Olyannyira, hogy Hajdú-Biharban fél év alatt leesett majdnem egy évnyi csapadék.

 A szakember szerint az igazi gond az, hogy szeptemberben, októberben és novemberben szinte végig esett, és tavasszal is csak márciusban volt egy szárazabb időszak, tehát a talajok nem győzték elnyelni a rengeteg vizet.

Géppel lehetetlen

„Vannak olyan térségei a megyének, ahol egyetlen hónap alatt több mint 200 milliméter eső esett, de a 100 milliméter átlagosnak mondható. Mindezek eredményeként csak rövid ideig lehetett géppel rámenni az átázott talajra, az őszi és a tavaszi munkák is késedelmet szenvedtek, jelenleg sok helyen a gumicsizma is alig járja a földeket.

Géppel rámenni pedig lehetetlen” – mondta el a Napló érdeklődésére Kiss Zoltán, a megyei mezőgazdasági és szakigazgatás hivatal földművelési igazgatója. Tőle tudtuk meg, hogy már az őszi vetésű növények ápolása is nehézségeket okozott, és nincs ez másként a tavasziakkal sem.

A gyomirtás és a kalászvédelem is nehézkesen (vagy egyáltalán nem) ment, pedig ezek a jó termés garanciái. A tavasziaknál pedig jókora területen a vetés is elmaradt, márpedig ahol június végéig ez nem történik meg, ott a föld idén parlagon marad. Az igazgató szerint e területek nagyságrendjét megbecsülni nehéz, de akár 45 ezer hektár is lehet, a mezőgazdaságilag művelhető terület tíz százaléka.

Mindent letarolt

Nemcsak maguk a táblák, hanem a mezei utak is olyanok, hogy sok helyen a föld nem megközelíthető. – Óriási gondot okoznak az olyan lokális viharjelenségek, mint ami például egy hete a Hortobágy felett kialakult és ahol végigment, ott szinte száz százalékos pusztítást végzett a mezőgazdasági kultúrákban is.

– Majdnem minden táblán, sőt táblán belül is óriásiak a különbségek a növények állapotát illetően. A búzánál például elképzelhető, hogy 4-5 tonna között lesz az átlag, de a minősége ma még megjósolhatatlan. Egyelőre az aratás kezdetét is csak saccolni lehet. Tavaly ilyenkor az árpát már vágtuk, idén azonban elhúzódó és költséges betakarításra kell felkészülni. A tavaszi vetésűek is hasonló cipőben járnak. Szinte csak pillanatok voltak, amikor ezeket el lehetett vetni”.