A Greenpeace mérései a finomporszennyezésre és tanácsai a védekezéshez

A Greenpeace megmérte a finomporszennyezést Devecser térségében és
összeállította tanácsait a védekezéshez.

A Greenpeace szakértői tegnap az EU sztenderdeknek megfelelő méréseket végeztek a Devecser térségében szálló finompor-koncentráció megismerésére.

Ennek alapján megállapítható, hogy a különösen apró szemcséjű PM10-es finompor koncentrációja extrémen magas, a megfelelő védőfelszerelés nélkül rendkívül súlyos egészségkárosodásnak vannak kitéve a környéken tartózkodók. A por pontos összetevőire a Greenpeace csütörtökre várja egy bécsi egyetem laboratóriumának részletes eredményeit.

Mivel a légköri viszonyoktól függően az ilyen apró szemcséjű por akár 100 kilométer távolságra is el tud jutni, ezért különösen fontos hogy a porképződést minimalizálják és hogy a lakosságot a megfelelő információkkal illetve védőfelszerelésekkel ellássák.

A Greenpeace toxikológus, környezetegészségügyi és vegyész szakértői összeállították, hogy a mérgező vörösiszapról való jelenlegi ismereteink alapján milyen védekezéssel lehet minimalizálni az egészségkárosodást a katasztrófa sújtotta területen, illetve hogy milyen lehetséges egészségügyi kockázatokat jelentenek az elszabadult káros anyagok.

A helyszínen tartózkodó munkatársaink szerint a zónában tartózkodó emberek jelentős része nem visel megfelelő védőöltözetet, vagy nem szakszerűen használja azokat. Mivel a gépjárművek nagy része tisztítás nélkül hagyja el az övezetet, ezért a katasztrófa helyétől nagyobb távolságban is igen magas lehet a vörösiszap porának aránya. Ezeken a helyeken az embereknek már csak csekély része használ megfelelő védőfelszerelést.

A toxikus iszappal való fizikai érintkezéshez teljesen zárt védőfelszerelés szükséges, a kesztyűk, gumicsizmák felső részét szigetelő szalaggal kell a ruházathoz erősíteni. Nem alkalmasak a helyszínen nagy számban előforduló egyszer használatos, nedvesség hatására azonnal átázó overálok, azok a szemüvegek és maszkok, melyek nem illeszkednek szorosan az archoz, és azok a maszkok, melyek nem minimum FFP3 (vagy P3) szűrővel vannak ellátva. A védő öltözet nem mosható házi mosógépben.

A toxikus por belélegezve a felső légutak szétmarását, különféle irritációkat, asztmát, krónikus gyulladásokat, daganatos megbetegedéseket okozhat. Elégtelen védekezés esetén a legalaposabb mosakodás, öblögetés, a nyál kiköpése csökkentheti a hatásokat, illetve lehetőség szerint az orron át való lélegzés segíthet. Szárazon a bőrön keresztül nem szívódik fel a por, ilyen mérgezéstől nem kell tartani.

Fontos, hogy a mérgező iszapot és porát a gépkocsik nagyobb távolságokra is elhordták, ezért a szennyezés nem csak Devecser térségében veszélyes.

 A toxikus iszapról eddig szerzett ismereteink alapján a következő védőfelszerelések használata szükséges a katasztrófa sújtotta területen:

 

A helyszínen tartózkodó munkatársaink szerint a zónában tartózkodó emberek jelentős része nem visel megfelelő védőöltözetet, vagy nem szakszerűen használja azokat. Mivel a gépjárművek nagy része tisztítás nélkül hagyja el az övezetet, ezért a katasztrófa helyétől nagyobb távolságban is igen magas lehet a vörösiszap porának aránya. Ezeken a helyeken az embereknek már csak csekély része használ megfelelő védőfelszerelést.

A toxikus iszappal való fizikai érintkezést elsősorban annak nedves állapotában kell kerülni.

A megfelelő védelem érdekében teljes PVC, Tyvek vagy Butyl öltözet szükséges (a butyl jobb), saválló PVC/gumicsizmákkal, kesztyűkkel, amelyeknek a felső részét szigetelőszalaggal kell hozzáerősíteni a ruházathoz. A szemirritáció elkerülése miatt teljesen záró szemüvegek szükségesek – legjobb a polikarbonátból vagy acetate-ból készültek. Tehát nem alkalmas a helyszínen nagy számban előforduló egyszer használatos, nedvesség hatására azonnal átázó papíroverál.

A védő öltözet nem mosható házi mosógépben. Többször alaposan le kell öblíteni slaggal, hagyni kell lecsöpögni, és utána kerülhet háztartási mosógépbe, de még jobb a vegytisztítás.

A mosdásra különös hangsúlyt kell fektetni. A hagyományos otthoni zuhanyozás kevés: a hajlatok, szőrrel borított területek (orr többszöri kifújása) igen gondos többszöri lemosása szükséges. A bőr ilyen módon eltávozott zsírtartalmát testápolóval pótolni kell. Különösen fontos a kiszáradó kéz regenerálása zsíros krémekkel.

A porszennyezés által sújtotta területen kizárólag minimum FFP3 (más néven P3) részecske szűrővel (ideális esetben kombinált szűrővel) és külön kilélegző szeleppel ellátott álarcban lehet tartózkodni. A filtereket kb. négy óránként kell cserélni, vagy ahogy légúti irritációk kezdődnek vagy elnehezedik a légzés. Részecskék elleni védőruha szükséges, ami nem ázik át és a rések le vannak ragasztva. A maszkról és az ajánlott beszerzési helyekről bővebben a jegyzetekben írunk.

Ahogy csökken a por részecskemérete, úgy egyre inkább a léghólyagocskákba kerül a por, ami ilyen méret mellett károsíthatja az un. alveoláris membránt (itt zajlik a légcsere), a “por” bejuthat a vérbe, nyirokba, így szabadon utazhat a testben.

Az iszapban és várhatóan a belőle keletkező porban található fémek egészségügyi hatásairól a következőket tudjuk:

A lúg belélegezve a nyálkahártyákon újra maró hatású lesz, erős irritációt, a mennyiségtől függően a felső légutakon súlyos sérüléseket okozhat.

Az alumínium  jelenléte az iszapban igen magas, ez a száradás után a porban is hasonló mértékben lesz jelen. Belélegezve asztmát okozhat.

A nikkel a porból belélegezve köhögést, légzési elégtelenséget, tüdőgyulladást, krónikus orrnyálkahártya-gyulladást, orrpolipok kialakulását is okozhatja.

A vasoxid belélegzése a tüdőkben röntgenfelvételen is látható lerakódásokat okoz.

Az arzén káros hatását elsősorban a vízben fejti ki, belélegezve hányingert, rákos megbetegedéseket okozhat.

Porszűrő maszk híján javasolt az orron keresztül venni a levegőt, mivel itt a legjobb a szűrőrendszer. A pormérgezés tünetei a helyi irritációs szövődmények: ingerköhögés, szemégés, esetleg fémes szájíz. Ilyenkor ki kell köpni a nyálat és alapos öblögetésre, újabb köpésre van szükség. Szóba jöhet még égő érzés a mellkasban, mely már nehézlégzéssel is járhat együtt.

Szárazon a bőrön keresztül nem szívódik fel a por, ilyen mérgezéstől nem kell tartani.