A gondozottak pénzét is lenyúlta a szoboszlói idősotthon pénztárosa

A kép illusztráció
A kép illusztráció - © Forrás: Pixabay
Hajdúszoboszló – Jelentős mértékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntettének ügyét tárgyalta hétfőn a Hajdúszoboszlói Járásbíróság. A vádlott – aki gazdasági ügyintézőként és pénztárosként dolgozott egy helyi idős­otthonban – a kérdésekre is válaszolt, és kis részben elismerte a bűncselekmények elkövetését. Hétfőn a bíróság végigment a vádpontok mindegyikén, a vádlott a védekezését mondta el pontról pontra. Szerdán a tanúkat hallgatják ki.

Elsikkasztotta a gondozottak pénzét az idősotthon pénztárosa – ügyét hétfőn tárgyalta a járásbíróság.

A vádlottat a haszonszerzés motiválta, és 9 ember pénzét sikkasztotta el. Egy 78 éves nő például a temetésére fizetett be a házipénztárba 500 ezer forintot, 800 ezret pedig az otthon alapítványának akart adományozni, de a pénz megakadt a vádlottnál – derül ki a vádiratból.

A zsebpénzt is elvette

Egy másik gondozott 2,4 milliót akart letétbe helyezni, a vádlott ezt is eltulajdonította. Több esetben látra szóló betétkönyvekből vett ki százezreket az érintettek hozzájárulása és tudta nélkül. Egy 80 éves gondozottól 1,1 millió forintot szerzett meg, de ezután még az idős asszony 220 ezer forintos zsebpénzét is magához vette.

Trükközés gyógyszerekkel

Az otthont is megkárosította több mint 8,5 millió forinttal: a kiszállított gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök árát csaknem egy évig nem továbbította a beszállítónak.

2014–15-ben a külsős ebédelők befizetéseit és a büfé bérleti díját sem tette a pénztárba. Az elsikkasztott 16,4 millió forintból 3,3 milliót térített meg. Bűntette úgy derült ki, hogy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság kereste az elhunyt gondozottaknak tévesen kifizetett nyugdíjakat, s ekkor ő a pénz visszautalását egy fénymásolt hamisítvánnyal akarta igazolni.

HBN


A kép illusztráció
Hajdúszoboszló - A hajdúszoboszlói asszony többmilliós kárt okozott a gondozottaknak és a fenntartónak. Az ügyészség most emelt vádat ellene. Az asszony egy Hajdúszoboszlón működő idősotthonban dolgozott házipénztárosként. Feladata volt a pénzkezelés, illetve az ellátottak értékeinek és vagyonána...