A gomba, mint medicina

Az erdei gombák gyógyhatásokkal rendelkeznek
Az erdei gombák gyógyhatásokkal rendelkeznek - © Fotó: Sean Gallup/Getty Images
Debrecen – Immunrendszer-erősítő és vitaminpótló hatással is rendelkeznek.

Az erdei gombák nem csak ízük és aromájuk miatt különlegesek, hanem gyógyhatásuk miatt is érdemes fogyasztani azokat. Egy nyári vargányában közel 200-féle íz és aromaanyag található. Ezek az ízek jeleznek a szervezetnek, minél tápanyaggazdagabb, igazán aromásabb egy étel annál inkább jelzi, hogy abban van orvosság – fogalmazott Bálint Andrea táplálkozás-kultúrtörténész.

Mint mondta, a nők körében nagyon elterjedtek a candida típusú megbetegedések. A gombák beltartalmi értéke és gyógyhatása e tekintetben is kiváló. – A candida diéta esetén az egyik legjobb fajta gombák a vargánya és a rókagomba. Ezek közepesen hosszú láncú cukrokat tartalmaznak, mely nem tápláléka a candida gombának. A rókagombának emellett a vastartalma is jelentős – fűzte hozzá.

Az immunrendszer edzője

Az allergiás embereknek túlműködik, míg másoknál alul működik az immunrendszer. Az óriás pöfetegnek immunrendszer moduláló hatása van, vagyis optimalizálja azt.

Az erdei gombák továbbá tartalmazzák a D-vitamin elővitaminját, az ergoszterolt. Ősszel és télen, amikor a napfénnyel nem tudunk kellő mennyiségű D-vitamint bevinni a szervezetbe, ezek nagyon hasznosak lehetnek – mondta Bálint Andrea.

HBN–TZ