A GM okosította ki elsőként az autóit

A GM okosította ki elsőként az autóit
© Forrás: HVG
USA – A hatvanas években már gyökerezett, de még hátra van a csúcs.

Az első olyan autót, amely menet közben is folyamatosan kapcsolatban volt a gyártó szervereivel, a General Motors dobta piacra. Az autókba szerelt On­Star névre keresztelt rendszer lelke egy ugyanolyan kommunikációs modul volt, mint ami az akkori rádiótelefonokban is beszerelésre került, és amely adatokat továbbított a telefontársaságon keresztül a gyártóhoz – írja cikkében a hvg.hu.

Oda-vissza működött

Az újítás a General Motors számára kétszeresen is bevált: egyrészt rengeteg információhoz jutott a sofőrök vezetési szokásaitól a baleseti statisztikákig, másrészt létrehozott egy új bevételi forrást, a kommunikációs szolgáltatást.

Nagy változások előtt

Az OnStar sikerét kezdetben (1966-ban) beárnyékolta, hogy nem mindenki volt vevő az újdonságokra, a szellem azonban kiszabadult a palackból, és egyre több cég látott lehetőséget. A fordulat a kétezres évek közepére kezdett kiteljesedni, amikor az autóba épített elektronikai rendszerek okostelefonokat használtak az adatok továbbítására. Itt jelentek meg a színen a kizárólag szoftveres cégek, az ő jelenlétüknek (is) köszönhetően állunk most még nagyobb változások előtt.

hvg.hu


Ismétlődő KRESZ-vizsga kell? – Elkészült a magyar autós szabálytalanságok toplistája!

A szemetelés, a követési távolság figyelmen kívül hagyása, a jobbra tartás elmulasztása, illetve az index mellőzése a legjellemzőbb látható szabálytalanságok a hazai autósok szerint – derült ki az Automax által közel háromezer autós körében végzett kutatásból.