A globális felmelegedéstõl gyorsul a fák növekedése

Ez derült ki egy tanulmányból, amelyet amerikai szakemberek készítettek.

A héten megjelent kutatás szerint az emelkedõ hõmérséklet, a tenyészidõ meghosszabbodása és az atmoszférában lévõ széndioxid-mennyiség megnövekedése segíti a gyorsabb növekedést.

A Maryland amerikai szövetségi államban lévõ Smithsonian környezetvédelmi kutatóközpont munkatársai az Egyesült Államok keleti részén vizsgáltak húsz éven át 55 erdõt. A vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy a fák jóval gyorsabban növekednek, mint azt várni lehetett volna.

A vizsgált fák között volt alig öt éve kihajtott fiatal példány és 225 éves matuzsálem is – a növekedés gyorsulása mindegyiküket érintette. A kutatók adatai szerint kilencven százalékuk legalább kétszer gyorsabban, de volt olyan, amelyik négyszer gyorsabban növekedett annál, mint amire számítottak.

A kutatók szerint ezt a klímaváltozás okozza, de tanulmányukban elismerik, hogy a kérdést még tanulmányozni kell a pontos okok meghatározásához. Véleményük szerint a tenyészidõt meghosszabbító hõmérséklet-emelkedés és a levegõben lévõ széndioxid magas szintje segíti a növekedést.