Helyi közélet

2012.11.07. 17:43

Hajdú-bihari tankerületek - Már tudni a vezetőkről

Hajdú-Bihar - Bár a nevek péntekig „titkosak”, a Napló kiderítette kik lesznek megyénk tankerületeinek vezetői.

Hajdú-Bihar - Bár a nevek péntekig „titkosak”, a Napló kiderítette kik lesznek megyénk tankerületeinek vezetői.Bár a tankerületi igazgatókat csak egy november 9-i sajtótájékoztatón mutatják majd be - közölte kérdésünkre Lövei Tünde, az Emberi Erőforrás Minisztériumának (EMMi) sajtófőnöke -, annyi már kedden kiderült, hogy a debreceni tankerület vezetői pozíciójára november elsejei hatállyal Pappné Gyulai Katalint nevezték ki. Ezt lapunknak telefonon az új igazgató is megerősítette, ám az említett időpontig ő sem kívánt bővebben nyilatozni. A debreceni polgármesteri hivatal oktatási osztályvezetője, korábban a Vénkerti Általános Iskola igazgatója a debreceni, s egyben megyeközponti tankerület igazgatójaként irányítja majd az oktatási intézmények munkáját.

Szerdán utánajártunk, hogy a többi kilenc kerületben (melyek megegyeznek a járásokkal) kik lesznek a vezetők. A derecskei tankerület élére Köles Krisztina, a Debrecen-Mikepércs Kistérség munkaszervezetének vezetőjét nevezték ki; a hajdúböszörményi tankerületé Riczu Julianna, a helyi polgármesteri hivatal oktatási osztályának vezetője; a hajdúnánásiban Éles Béláné, a város oktatásért felelős szakembere; a berettyóújfalui körzetben a tisztséget szintén az oktatási osztályvezető, Kapornai Judit nyerte el. Információink szerint a hajdúszoboszlói tankerület vezetője Szandai Kázmér, a Hőgyes Endre Gimnázium igazgatója lett, ahogyan a nyíradonyi kerületet is egy iskolaigazgató (Kölcsey Ferenc Gimnázium, Általános Oktatási és Nevelési Központ), Tóth Lajos irányítja majd. Úgy tudjuk, a püspökladányi tankerület élére Bartháné Balogh Anna, a Karacs Ferenc Gimnázium angol tanára került. A hajdúhadházi és a balmazújvárosi vezetők kiléte azonban továbbra sem ismeretes.

Dönteni kell

A fenntartóváltás megyénk 133 oktatási intézményét, s több mint 66 ezer diákot érint. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerint utóbbiak a változásból semmit sem éreznek majd.

Az önkormányzatoknak november 15-ig van lehetőségük eldönteni, hogy tudják-e vállalni a működtetést - erről a háromezer fő alatti településeknél kell nyilatkozni, ha nem jelzik, azt automatikusan átveszi az állam. A nagyobb települések (3 ezer fő felett) vezetőinek azt kell eldönteni, hogy állami kézbe adják-e a feladatokat, s ha igen, a döntés okát meg kell indokolniuk. Mint arról korábban beszámoltunk, a megyeszékhely továbbra is vállalja 49 oktatási intézményének fenntartását, az viszont egyelőre kérdéses, hogy a megye többi tankerületében működő, összesen 84 intézményből mennyit vesz majd át az állam. Az államtitkárságnak egyelőre erre vonatkozóan nincsenek nyilvánosságra hozható adatai - közölték.

HBN

 

Megyénk tíz tankerületi igazgatójából egyelőre csak a debreceni vezetőjének neve ismert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában