A genitális csonkítás betiltására szólítanak fel jogvédők

Széles körben elterjedt szokás ma is Irak kurd régiójában a lányok genitális csonkítása. – közölte a Human Rights Watch (HRW) szerdán közzétett jelentése. A nemzetközi emberi jogi szervezet felszólította az autonóm tartomány politikusait, hatóságait, hogy tiltsák be ezt a brutális szokást.

A HRW szerint a Kurdisztáni Regionális Kormánynak törvényileg kellene fellépnie a csonkítás ellen, és kampányt kellene indítania a barbár szokás káros és veszélyes jellegének tudatosítása érdekében. Irak más részein jóformán ismeretlen a genitális csonkítás, és nem ismert olyan kutatás, amely kiderítette volna, hogy a kurd régióban miért vált szokássá.

A genitális csonkítást nem lehet kapcsolatba hozni az iszlámmal, néhány hitszónok mégis támogatja Kurdisztánban, mert azt állítják, hogy a csonkítás révén elfojthatók a nők szexuális vágyai. Nincs statisztikai adat arra nézve, hogy mennyi lányon, nőn végeznek ilyen beavatkozást, de megkérdezéses felmérések azt mutatják, hogy igen elterjedt ez a gyakorlat.

Tavaly év elején a tartományi kormányzat által megrendelt egyik ilyen felmérés azt mutatta, hogy egyes területeken a lányok és nők 40 százalékán végeztek csonkítást, vagyis eltávolították a klitoriszt. Egy német-iraki civilszervezet korábbi felmérése viszont azt mutatta, hogy egyes helyeken több mint 70 százalékos a csonkítások aránya.

Az áldozatok elbeszélései szerint nem is voltak tudatában annak, hogy mi vár rájuk, amikor elvitte őket valamelyik női rokonuk, esetenként az anyjuk a műtétre. Jogvédők szerint az ilyen műtétek szinte semmiben sem felelnek meg az elvárható egészségügyi követelményeknek, ezért gyakran súlyos következményei vannak a lelki megrázkódtatásokon túl.

2007-ben a kurd igazságügyi minisztérium közzétett egy utasítást, amely őrizetbe vétellel és büntetéssel fenyegette azokat, akik részt vettek ilyen műtétekben. Jogvédők szerint azonban semmi bizonyíték arra, hogy a hatóságok tettek is volna valamit. Két évvel ezelőtt a regionális parlament előtt volt egy törvénytervezet a tiltásról, de aztán a tervezet a feledés homályába merült.

– Független Hírügynökség –