Nagyvilág

2013.03.18. 13:22

Lapértesülés: Tajvan közepes hatótávolságú rakéták telepítésére készül

Peking, 2013. március 18., hétfő (MTI) - Tajvan ötven közepes, több mint ezer kilométer hatótávolságú rakétát akar telepíteni a sziget hegyvidéki területein, ahonnan a szárazföldi Kína délkeleti partvidékét veheti célba - állítja a tajvani China Times című lap hétfői számában.

Peking, 2013. március 18., hétfő (MTI) - Tajvan ötven közepes, több mint ezer kilométer hatótávolságú rakétát akar telepíteni a sziget hegyvidéki területein, ahonnan a szárazföldi Kína délkeleti partvidékét veheti célba - állítja a tajvani China Times című lap hétfői számában.

A fegyvert az újság információ szerint "egy európai ország" segítségével fejlesztették ki.

A cikk azt követően jelent meg, hogy a hétvégén bemutatták a sziget volt védelmi miniszterének, Michael Csajnak a könyvét. Ebben a jelenleg ellenzékben lévő Demokratikus Haladó Párt politikusa azt állította, Tajvan rendelkezik irányított, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával.

A kiszivárogtatást Tajpejben hivatalosan helytelenítették, mondván, "veszélyeztetheti a nemzetbiztonságot".

A Liberty Times című tajvani lap ezzel egy időben arra emlékeztet, hogy Tajpej már 2010-ben közölte: Peking figyelmeztetése ellenére megkezdte olyan földről és tengerről indítható robotrepülőgépek sorozatgyártását, amelyekkel már elérhetők szárazföldi kínai repülőterek, továbbá Hongkong és Sanghaj is hatótávolságukon belül van.

Csaj nem ismertetett részleteket az Isten áldja Tajvant című könyvében a rakétáról, miközben síkraszállt amellett, hogy Tajvannak folytatnia kell hadseregének korszerűsítését. Utalt arra, hogy a szárazföldi Kína irányából több mint ezer rakéta irányul a szigetre.

Februárban olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint Tajvan a világ legkorszerűbb rakétavédelmi előrejelző radarrendszerét telepítette. Az 1,4 milliárd dollár értékű haditechnikai eszköz képes a szárazföldi Kína felől érkező esetleges váratlan rakétatámadást több mint hat perccel a becsapódás előtt jelezni. A többfázisú figyelmeztető rendszer ötezer kilométeres távolságból is alkalmas repülő tárgyak azonosítására.

Peking az "egy Kína" elve alapján területe részének tekinti Tajvant, a Kínai Kommunista Párt rendszeresen hangoztatott egyik legfontosabb célja az ország újraegyesítése. A 2008 óta kormányzó Kuomintang Párttal és a sziget első emberével Ma Jing-csiuval ugyanakkor Peking jó kapcsolatokat ápol, a Tajvani-szoros két partja közötti viszony soha nem látott ütemben fejlődik.

Kína frissen megválasztott miniszterelnöke, Li Ko-csiang vasárnap, első sajtóértekezletén azt hangoztatta, hogy a szárazföldi Kína és Tajvan egy és ugyanazon Kínához tartozik. Mint mondta, "nincs olyan csomó, amelyet ne lehetne kibogozni" a két oldalon élő "honfitársak" között.

 - MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!