A Gazprom és az ukrán Naftogaz egyesülését javasolja

Az orosz gázipari óriás, a világ legnagyobb gázcége, a Gazprom és az ukrán állami gáztársaság, a Naftogaz egyesülésére tett javaslatot az orosz kormányfő pénteken.

Vlagyimir Putyin ezt azután közölte, hogy tárgyalt az ukrán kormányfővel, Mikola Azarovval a dél-oroszországi üdülővárosban, Szocsiban.

Putyin meglepő kijelentése csatlakozik azokhoz a kezdeményezésekhez, amelyekkel a két ország szorosabbra fűzi kapcsolatait, miután április 21-én megegyezett az orosz és az ukrán államfő, hogy Ukrajna 30 százalékos kedvezménnyel kap orosz gázt, cserébe a fekete-tengeri orosz flotta legalább 2042-ig használhatja a szevasztopoli támaszpontot.

Az orosz kormány azonban többet is felkínált pénteken Ukrajnának. Vlagyimir Putyin közölte, hogy az orosz állami bank, a VTB 500 millió dolláros kölcsönt adna a válságsújtotta ukrán gazdaság megsegítésére. Putyin azt mondta, hogy “a VTB vezetői tárgyaltak az ukrán pénzügyminisztériummal, és amennyiben Ukrajna igényt tart rá, a bank kész megadni a nevezett összeget a közeljövőben.” Az orosz kormányfő úgy fogalmazott, hogy “az orosz pénzintézetek már eddig is komoly összegeket fektettek be az ukrán gazdaságba, ami jelzi a kapcsolatok fejlődését”.

– Független Hírügynökség –