A gázoló túl gyors volt, a fiú pedig figyelmetlen

A hétfői tárgyaláson
A hétfői tárgyaláson - © Fotó: Matey István
Debrecen – A büntetőügyben hétfőn lezajlott az első tárgyalás a Debreceni Járásbíróságon.

Nem érzi felelősnek magát az a buszsofőr, aki áprilisban halálra gázolt egy 10 éves fiút Hajdúsámsonban – derült ki az első tárgyaláson. Ezen a vádlott nem tett vallomást, de kérdésekre válaszolt.

A vádirat szerint B. I. 2017 áprilisában – délután, borult időben, egyenetlen, de száraz úttesten – helyközi autóbuszt vezetve 65–70 kilométeres sebességgel haladt a 471-es főút sámsoni átvezető szakaszán, az Árpád utcán. Észlelve, hogy vele szemben feltorlódtak és araszolgatnak a járművek, egy gyermek pedig kiszalad elé egy teherautó takarásából, a baleset elkerülése érdekében a sofőr erősen fékezett. A busz azonban mintegy 45 kilométeres sebességgel elütötte a kisfiút, aki a kórházban belehalt sérüléseibe. A vádirat szerint a gyerek figyelmetlenül lépett ki a jármű mögül, míg a vádlott megsértette a KRESZ-t, mivel lakott területen legfeljebb 50 kilométeres sebességgel haladhatott volna a busszal; ha betartja a sebességet, akkor az intenzív fékezéssel elkerülhette volna az ütközést. A sofőrnek 1984 óta van gépjárművezetői engedélye, az elmúlt két évben szabálysértési eljárás nem indult ellene, és a balesetet megelőzően buszsofőrként egymillió kilométert vezetett balesetmentesen.

bg2

Fotó: Matey István

A halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt zajló eljárásban a következő tárgyalás januárban lesz, akkor a bíróság az igazságügyi műszaki szakértőt hallgatja meg.

HBN


Forrás: Tények
Debrecen, Hajdúsámson - Halálra gázolt egy 10 éves kisfiút egy menetrend szerinti busz Hajdúsámsonnál áprilisban. A mentők hiába vitték kórházba a gyereket, belehalt a sérüléseibe. Átrohant az úton, egy kamion mögül lépett ki, ekkor ütötte el a busz. Az ügyészség szerint a sofőr elkerülhette volna a...