A gazdaságot kevésbé látják optimistán

Debrecen – Elsősorban a gazdaságpolitika és a közterhek várt növekedése okozza a borúlátást.


Megugrott a hazai nagyvállalatok növekedési kilátásait mutató K&H nagyvállalati növekedési index, köszönhetően annak, hogy árbevételüket, nyereségüket, beruházásaikat és a foglalkoztatottakat illetően is kedvezően látják az idei évet.

Fények és árnyak

A pozitív elmozdulás annak köszönhető, hogy a vállalatok saját helyzetüket illetően kedvező változásokra számítanak. A várakozások javulása a pénzügyek, a foglalkoztatottak száma és a beruházási szándék növekedésében érhető tetten” – tájékoztatott Peter Roebben, a bank vállalati üzletágának vezetője.

Nem ilyen pozitív a kép a gazdaság megítélését illetően, jelentős eltérés mutatkozik saját helyzetük, illetve a gazdasági környezet alakulásának megítélése között: a vállalati részindex pozitív irányú ugrásával szemben a makrogazdasági részindex stagnálást mutat a negatív tartományban, jelenleg -3 ponton áll. Elsősorban a gazdaságpolitika és a közterhek várt változása kapcsán tapasztaltak negatív elmozdulást, mivel a korábbiakhoz képest több cég látja úgy, hogy a gazdaságpolitika idén kedvezőtlenül fog hatni cégükre, és nőni fognak a közterhek.

HBN
hirdetés