Helyi közélet

2008.05.26. 06:13

Debrecen: Hova tegyük, ha megtelt a szelektív gyűjtő?

<p>Debrecen - Meglepődve tapasztaltam egyik reggel, hogy a lakóhelyemhez közeli szelektív sziget PET palackokat gyűjtő edénye zsúfolásig tele van és már mellette is jókora halomban állnak a pillepalackok.</p>

Mivel autóval voltam, így tovább hajtottam a következő hulladékgyűjtőkig, de ott is ez a látvány fogadott. Végül az ötödik szelektív szigetnél sikerült bepréselnem a flakonjaimat a sárga kukába.

Elgondolkoztam, vajon van-e értelme, hogy lelkiismeretesen szelektíven gyűjtsük a hulladékot, ha nincs lehetőség azt a megfelelő kukába helyezni, hiszen nem mindenki veszi a fáradtságot, hogy „utánamenjen” az üres gyűjtőedénynek. Ráadásul több forrásból is hallottam már, hogy ezeknek csak mintegy 30 százalékát hasznosítják újra, a többi pedig, mehet a „dombra”.
Kelemen József,Debrecen

Az illetékes válaszol
Debrecenben a lakosság által elérhető szelektív szigetek száma 202 darab. Ezek közül a PET palackokat gyűjtő kukákat hetente háromszor ürítjük, így elképzelhető, hogy éppen azt megelőzően járt a gyűjtőszigeteknél a bejelentést tevő.

Vidéken 22 településen összesen 124 sziget van, ezeket kéthetente ürítik munkatársaink. A szelektív szigeteken a sárga gyűjtőedénybe elhelyezett PET palackok 100 százaléka hasznosításra kerül, ugyanúgy mint a papír, az üveg és az italoskartonok.

A lakosságnak igen nagy szerepe van abban, hogy évről évre egyre több újrahasznosítható hulladékot gyűjtünk össze Debrecenben. A legtöbb, amit ennek érdekében a lakosok tehetnek az, amit már eddig is tettek: a szelektív szigetek megfelelő frakcióiban helyezzék el az újrahasznosítható hulladékokat, és ami ennél is fontosabb, hogy ne a tárolóedények mellett bezsákolva hagyják ott a szemetet.

Ezen kívül a PET palackokat, italoskartonokat laposra taposva helyezzék el a sárga színű gyűjtőedényben, hogy minél több férjen a tartályba.
Juhász Judit pr-vezető, AKSD Kft.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában