A gazdának mindent le kell papíroznia

Debrecen – A precíziós gazdálkodás fejlesztései segíthetnek az uniós pályázati adatlapok kitöltésében.

A hazai mezőgazdaság szereplőinek egyre több, adatkezeléssel kapcsolatos feladatot kell ellátniuk, ez pedig sok terhet tesz a gazdák vállára.

Automatizált módon

Az ehhez hasonló problémákra jelenthetnek megoldást a precíziós gazdálkodás azon fejlesztései, amelyek automatizált módon képesek a termeléssel összefüggő adatokat monitorozni, illetve azokat egy gombnyomással táblázatba rendezni. A hazai mezőgazdászoknak az európai uniós csatlakozásunk óta van lehetőségük, hogy az egységes területalapú támogatási rendszer kereteiből pénzügyi forrásokat igényeljenek. Ugyanakkor az egyszerűsített területalapú és a vidékfejlesztési támogatások szigorú előírásai megkövetelik a gazdáktól, hogy a művelés során gazdálkodási naplót vezessenek.

Komplex rendszerek

Az űrlapok pontos kitöltéséhez nyújthatnak segítséget azok a komplex, precíziós mezőgazdasági rendszerek, amelyek már képesek teljesen automatikus módon monitorozni, illetve egy gombnyomással táblázatokba rendezni ezeket az adatokat. A precíziós mezőgazdasági rendszerek nem csak a hivatalos szervek felé történő elszámoláskor lehetnek a mezőgazdászok segítségére, hanem nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy hosszútávon költséghatékony legyen a földművelés, hisz használatukkal szabályozható az adott területre kiszórt vetőanyag, műtrágya vagy növényvédőszer mennyisége.

HBN