A gazdák fognának minden fillért

Hajdú-Bihar – A Magyar Agrárkamara elnöksége szerint a Bajnai-kormánynak az a dolga, hogy felelős döntéseket hozzon mindaddig, amíg az új kabinet munkához nem lát. Forgács Barna kamaraelnök ezt meg is írta egy levélben, melynek címzettje Bajnai Gordon miniszterelnök volt.

Mikor jut hozzá?

A kamara elnöksége arra kéri a kormányfőt, hogy vegyék ki az április elsejétől érvényes kormányzati döntési moratórium hatálya alól az agrárpályázatokat, ellenkező esetben az ágazatban akár évekre megtorpanhat a fejlődés.

„A folyamatban lévő pályázatoknál a döntési határidők moratórium miatti csúszása és az elszámolási határidők változatlanul hagyása a támogatást igényőket tömegesen lehetetlenítheti el. Az esetek zömében a határidők módosítása sem segít a problémán, mivel a mezőgazdasági termelést adminisztratív eszközökkel felül nem írható biológiai törvényszerűségek befolyásolják – olvasható a Forgács Barna által jegyzett dokumentumban. A kamaraelnök (aki egyébként maga is gyakorló cégvezető) úgy véli, hogy a fentiek miatt ellehetetlenülő agrárvállalkozók tömegesen indíthatnak pert a közigazgatás ellen. Kamarai vélekedés szerint az időveszteség mellett jelenleg fel sem mérhetők azok a károk, amelyek a beruházások tervezésével, előkészítésével és (elő)finanszírozásával kapcsolatban érhetik a pályázókat. Az uniós forrásból megvalósuló beruházásoknál ugyanis az a gyakorlat, hogy a pályázó (saját pénzből és/vagy hitelből) elkészítteti a létesítményt, és a támogatást csak később hívhatja le. Persze, nagyon nem mindegy, hogy mennyivel később…

Egy folyamat része

– Több pályázatunk van folyamatban, köztük milliárdos nagyságrendű is, és nagyon nem örülnénk, ha ezeknek a megvalósítása akár csak egy-két hónapos késedelmet szenvedne. Azért sem, mert az uniós beruházásokban komoly pénzeink fekszenek, amiket szeretnénk minél előbb viszontlátni – utalt saját tapasztalataikra Szabó Miklós, a Tranzit-Ker Zrt. vezérigazgatója. Szerinte így is lassú a pályázatok ügyintézése, ezért hiba lenne újabb adminisztratív eszközökkel ezeknek a folyamatoknak gátat vetni. „Az agrárpályázatoknál sajnos gyakran előfordul, hogy az ügyintézés a törvényes határidőn kívülre tolódik, ezért valóban indokolt lehet ezeket kivonni a döntési moratórium hatálya alól” – fogalmazott.

Bódi László, a hajdúnánási Tedej Zrt. vezérigazgatója úgy gondolja, hogy náluk is komoly károkat okozhatna egy ilyen kormányzati intézkedés. – Azt kell látni, hogy minden beruházás és fejlesztés egy folyamat része, tehát ha a döntések lelassulnak, vagy leállnak, azzal a kapcsolódó rendszerek is kárt szenvednek – magyarázta a cégvezető. (Szóljon hozzá)

Miket érinthet?

Állattartó telepek korszerűsítése
Gyümölcsfeldolgozó építése
Etanolüzem kialakítása
Zárt trágyatároló építése
Új termesztési rendszerek
Állatjóléti beruházások