A gazdag múltra emlékeztek

A gazdag múltra emlékeztek
A gazdag múltra emlékeztek - © Fotó: Péter Imre
Földes – A polgármester emlékezett, köszönetet mondva a fejlődéséért áldozatokat vállalóknak.

Az 1901-ben a vagyonát végrendeletében a településre hagyományozó Kállay László földbirtokos lakóházából kialakított tájházban lelt végleges otthonra az egykori kuriális nemesi község múltját bemutató helytörténeti gyűjtemény. A tájház falán felavatták azt az emléktáblát, amely az egykori alapítványtevő, kisdedóvó és aggmenház létesítő Kállay László emlékét hirdeti.

236 évvel ezelőtt – 1779. április 14-én – Földes pert nyert Szabolcs vármegyével szemben, így visszaszerezte a korábban elvitatott törvényhatósági, községi helyhatósági jogkörét. A tizenöt évig húzódó pert záró Községi Szabályrendelet a XIX. század második feléig biztosította a község rendezett tanácsú közigazgatási szervezetét, valamint nemes és nem nemes lakóinak egyenjogúságát. E történelmi napra, 1991 óta, április 14-én, Földes Napjaként emlékezik a lakosság.

A Karácsony Sándor Általános Iskola és Művészeti Iskola a falu ünnepére készülve emlékhét keretében rendezvények sokaságával emlékezett az egykor nemesi község múltjára. Megnyitották a második alkalommal megrendezett amatőr alkotóművészeti kiállítást. Kedden délután a községházán ünnepi képviselő testületi ülést tartottak. A ma már történelemmé lett napra, az itt élők összetartozásának ünnepére, Jeneiné dr. Egri Izabella polgármester emlékezett, köszönetet mondva a fejlődéséért áldozatokat vállalóknak.

Felidézte a település nyolcszáz esztendős múltját, majd átadta a község közéletében végzett áldozatos tevékenység elismerését jelképező Kállay László díjat Nagy Ferencnek. Ráróprogramként a Csokonai Színház művészei színes műsorral köszöntötték az ünneplő települést.

HBN–Péter Imre
hirdetés