A görög kormányfõ szerint a görögök többsége érteni és támogatni fogja a fájdalmas intézkedéseket

A görög kormányfõ szerint országa meg fogja érteni, hogy támogatnia kell a változtatásokat, amelyek fájdalmasak lesznek.

Akik megértik a reformok szükségességét és értelmét, azok többségben vannak, és egységet fognak mutatni. Jeórjiosz Papandreou vasárnap azt mondta a BBC-nek, hogy a 2004-es athéni olimpia elõtt is egységet mutatott a görögök többsége, holott akkor is gazdasági válság volt, ami nagy sztrájkokat váltott ki. A kormányfõ szerint nem volt kivétel a hat évvel ezelõtti helyzet.

A görög kormányfõ interjújában nem zárta ki, hogy esetleg kölcsönt kérnek máshonnan is, például Kínától és Oroszországtól, amelyek érdeklõdnek a görög állampapírok iránt. Pénteken azt közölte a német Spiegel magazin, hogy az euróövezet tagállamai 25 milliárd eurós (6800 milliárd forintnyi) hitellel segíthetnek a súlyos gazdasági és pénzügyi gondokkal küzdõ Görögországnak, amelynek költségvetési hiánya a GDP 12,7 százaléka, vagyis több mint négyszerese az eurózónában engedélyezettnek. Athén ígéretet tett, hogy ezt még ebben az évben 4 százalékkal csökkenti.

Az euróövezet országainak vezetõi a múlt héten megígérték, hogy “nem hagyják cserben” a körülbelül 300 milliárd eurós államadóssággal rendelkezõ Görögországot, de hogy konkrétan mi lesz a segítség, azt nem fejtették ki. Az Európai Unió egyébként ezen túl szigorúbban ellenõrzi majd a görög költségvetést. A görög miniszterelnök, aki a Spiegelnek is nyilatkozott a múlt héten, éppen ezt hiányolta. Papandreu szerint a helyzetért Brüsszel is felelõs, mert évekig nem ellenõrizték, hogy az Athén által az államháztartási deficitrõl benyújtott adatok megfelelnek-e a valóságnak.

Görögországban egyébként szombaton ért véget a legutóbbi nagy sztrájk, miután a vám- és pénzügyõrök ötnapos munkabeszüntetését “illegálisnak és túlzottnak” ítélte egy görög bíróság. A sztrájk a kormány szigorú takarékossági intézkedései miatt pattant ki. Papandreu kormánya egyebek mellett befagyasztotta a közalkalmazottak bérét, megemelte a nyugdíjkorhatárt, és egyes állami cégek esetében megtiltotta a jutalmak kifizetését. Szerdára újabb nagy megmozdulás várható. A szakszervezetek országos sztrájkot hirdettek a kormány intézkedései ellen.