A friss diplomásoké a világ?

Akt.:
A nagybetűs életbe történő belépéskor a friss diplomásoké a világ, ez az IT szakmára kifejezetten igaz.
A nagybetűs életbe történő belépéskor a friss diplomásoké a világ, ez az IT szakmára kifejezetten igaz. - © Fotó: Molnár Péter
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Magabiztos tudás és kiállás kell a pályakezdéshez – derül ki egy tanulmányból.

Sokkal több informatikai szakemberre lenne szükség, mint amennyit pályára bocsájtanak a felsőoktatási intézmények – a statisztikák 10-20 ezres humánerőforrás-hiányról beszélnek. De fejlődhet-e olyan tempóban az oktatás, mint amilyen léptekkel a technológia halad előre, illetve felkészítik-e a hallgatókat arra, hogy mi vár rájuk, ha kikerülnek a munkaerőpiacra?

Általános probléma

A nagybetűs életbe történő belépéskor a friss diplomásoké a világ, ez az IT szakmára kifejezetten igaz. Piaci szakemberek szerint általános probléma, hogy az elméleti ismeretek önmagukban még nem elegendőek az elhelyezkedéshez. Meg kell írni egy profi önéletrajzot, helyt kell állni az állásinterjúkon, el kell tudnia adni magát az embernek, és az sem hátrány, ha már a tanulmányok idején is rendelkezik gyakorlattal.

Rohamtempóban a világ

Egy informatikai munkákra specializálódott iskolaszövetkezet egyedi kezdeményezést indított el annak a problémának az áthidalására, hogy a hallgatók tudása és készségei tudják követni a rohamtempóban fejlődő technológiát, így az állandóan változó piaci elvárásokat is. A jelentkezők a képzéseken ingyenesen vehetnek részt, oktatóik aktív senior szakemberek, akik három hónap alatt a szakmai tudás mellett az úgynevezett soft skillek-et is fejlesztik, így a kiállást, a prezentálást, a csapat-orientációt és a kommunikációs képességeket.

HBN


Kezdő álláskeresők kellemes meglepetései

A sok csalódás és kudarc mellett, ami az álláskeresési munka velejárója, néha egészen meglepő és kellemes csalódások is érik az embert az álláskeresése során. Ezek erőt adnak a későbbiekre, és segítenek pozitívnak, aktívnak maradni a nehéz időkben.

Kezdő álláskeresők hibái

Álláskeresésbe kezdve vannak bizonyos elképzeléseink az általános tájékozottságunk, olvasottságunk alapján, illetve specifikusan „álláskeresői irodalmat” olvasva, az így kapott kép alapján konkrét várakozásokkal állunk neki az álláskeresésnek.