A fővárosi MSZP is lemondatná Wiesztet

Az MSZP is arra kéri Wieszt Jánost, hogy mondjon le mandátumáról – ezt Steiner Pál, a párt fővárosi frakcióvezetője mondta csütörtökön újságírók előtt.

A politikus arról is beszélt: ha Budapesten széleskörű politikai együttműködést tudnak kialakítani más párttal vagy civil szervezettel, akkor elképzelhető, hogy nem Horváth Csaba lesz a főpolgármester-jelölt, ennek hiányában viszont ő viszi végig a kampányt, mert jelentős a támogatottsága a párton belül.

Steiner Pál azt mondta: Wieszt János nem tagja a főváros szocialista frakciójának, a bizottságokból pedig már visszahívták, így további teendőjük nincs. Hozzátette: arra kérik a képviselőt, mondjon le mandátumáról. Ezt követően megvan a döntéshozatali eljárás a pótlásáról, a párt budapesti tanácsa a korábbi lista alapján választ.

Rendkívüli tisztújítás lesz az MSZP fővárosi szervezetében

A frakcióvezető arról is beszélt: elképzelhetőnek tart egy széleskörű politikai együttműködést más párttal, politikai vagy civil szervezettel az önkormányzati választásokra. Példaként említette a Lehet Más a Politika pártot, de egyelőre még nem kezdtek velük tárgyalásokba. Steiner Pál szerint ha találnak megfelelő partnereket, akkor lehet, hogy nem Horváth Csaba lesz a főpolgármester-jelöltjük, hanem egy konszenzusos jelölt. Hozzátette: ha nem lesz ilyen együttműködés, akkor természetesen Horváth Csabával viszik végig a kampányt, akinek 92 százalékos a támogatottsága a pártban. Pénteken egyébként rendkívüli tisztújítás lesz az MSZP fővárosi szervezetében, ahol Horváth Csabát a párt budapesti elnökének is választhatják.

Steiner Pál egyébként kilátásba helyezte a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását is. Úgy véli: a testületnek mandátuma lejártáig működnie kell, és számos olyan döntést kell meghoznia – például uniós projektek, személyi ügyek, pályázatok kapcsán – amelyek határidőhöz kötöttek. Az ülést egyelőre nem kezdeményezték, de ha keddig nem történik meg az M0-ás út bekötő útjának átadása, akkor így döntenek. Ezt követően Demszky Gábor főpolgármesternek 15 napja van, hogy döntsön az ülésről.

– Független Hírügynökség –