A fővárosban mutatta meg magát Hajdú-Bihar megye

A fővárosban mutatta meg magát Hajdú-Bihar megye
© Fotó: Magánarchívum
Budapest – A térség turisztikai vonzerejének növelése volt a kiállítók célja.

A Hajdú-Bihar Me­gyei Önkormányzat és öt Hajdú-Bihar megyei település kínálta turisztikai attrakcióit az idei Utazás Kiállításon és Vásáron, Budapesten. A 2017. évi Hungexpón a megyei önkormányzat mellett Hajdúhadház, Hajdúböszörmény, Balmazújváros, Hajdúnánás és a Hungarospa Hajdúszo­bosz­lói Zrt. mutatkozott be.

A közös szakmai együttműködés célja Hajdú-Bihar megye látogatószámának, az itt töltött vendégéjszakák számának, valamint a térség turisztikai vonzerejének növelése. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint egyébként a tavalyi évben az ország szinte minden területén, településén emelkedett a turistaforgalom vendégéjszakákban mért nagysága a megelőző évhez képest. Az első helyen szereplő Budapest mögött szorosan következik Hévíz, valamint Hajdúszoboszló.

Az összes vendégéjszakát tekintve országos viszonylatban 2016-ban az észak-alföldi régió 7,5 százalékos arányt tett ki. Ugyanez a belföldi vendégéjszakák tekintetében 10, míg a külföldi vendégéjszakák megoszlása szerint 4,7 százalék. A legnagyobb vendégforgalmat bonyolító vidéki települések közül a második helyen szerepel Hajdúszoboszló, ahol tavaly több mint 900 ezer vendég­éjszakát töltöttek. Az összesítés alapján elmondható, hogy egy évre visszamenőleg a külföldi vendégéjszakák 9,9 százalékkal, míg a belföldiek 8-cal növekedtek Hajdúszoboszlón.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat, valamint a települések elképzelése szerint a jelenlegi pozitív adatok közös összefogással, a turisztikai attrakciók együttes bemutatásával tovább erősíthetők, például az Utazás Kiállításon is, ahová minden település a rá jellemző attrakcióval készült. A tavalyi évhez hasonlóan idén is megjelent a Vásáron Hajdúböszörmény. A Bocskai Strand és Gyógyfürdő kiváló termálvizes szolgáltatásait, valamint a Hajdúsági Expo és Traktorhúzó Versenyét és a Hajdú Hetet mutatta be. Hajdúhadház „zöld aranya” a Hadházi Lapos káposzta, és az abból készített termékek. Így nem csoda, hogy a település által berendezett (a pavilon egyik legegyedibb) standjánál, a káposzta gyalulását is megtekinthették az érdeklődők, valamint maguk is kipróbálhatták a készítés egy fázisát.

HBN