A forradalom hőseire emlékeztek Hajdúdorogon

A forradalom hőseire emlékeztek Hajdúdorogon
© Fotó: Magánarchívum
Hajdúdorog – Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján nemcsak neveket és eseményeket, hanem a közöttünk levő sajátos emberi köteléket, a nemzetteremtés kötelékeit is meg kell vizsgálni – mondta Dr. Hiller István, az Országgyűlés alelnöke a városi megemlékezésen.

A Székesegyházban celebrált gyászmisét követően a Móra Ferenc Általános Iskola és AMI dísztermében emlékeztek meg a település lakói az ’56-os forradalom és szabadságharc hőseiről.

A délutáni programsorozaton Dr. Hiller István ünnepi gondolataiban emlékeztetett a 60 évvel ezelőtti forradalom ismert és kevésbé ismert hőseire, akikre fotók, televíziós műsorok, plakátok emlékeztetnek. Október 23-a filmfelvételeit, fotóit nézve feltűnnek az egymásba kapaszkodó, éneklő fiatalok, akik tisztességet és békét akartak, azt, hogy felelősséggel kormányozzon, aki kormányoz és felelősséggel viselje tisztjét az, aki tisztségben marad – fűzte hozzá az alelnök.

Egy olyan közösség, amelyik valóban érzi az összetartás erejét a legbiztosabb sejtje a nemzet egészének. Az Önök történelme, a városuk történelme, a hajdúk története, a hajdúság története ennek a nemzetnek nemcsak kiszakíthatatlan része a történelemből, hanem nagyszerű példa. A történelem felelevenítése még inkább erősíti a város közösségét – fogalmazott az Országgyűlés alelnöke.

Elismerték a munkáját

2014 óta a nemzeti ünnepen részesíti elismerésben a település polgármestere azt a személyt, aki sokat tett a város közbiztonsága érdekében, társadalmi munkájával a közösség érdekében végzett alázatos szolgálatával. Idén a Polgármesteri Elismerő Oklevelet Szunai János, a Hajdúdorogi Görög Demeter Polgárőrség alapító tagja vehette át kiemelkedő polgárőri tevékenységéért Csige Tamás polgármester úrtól.

Fáklyával vonultak át

Késő délután az emlékező tömeg egy 1956-os Csepel típusú korhű jármű felvezetésével, fáklyákkal vonult át a Vasvári Pál téren elhelyezett ’56-os emlékkőhöz, ahol a polgármesteri köszöntőbeszédet követően lobbantotta lángra az emlékezés gyertyáit Dr. Hiller István az Országgyűlés alelnöke, Czifráné dr. Urgyán Ilona jegyzőasszony és Csige Tamás városvezető. Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékkövét a város intézményeinek, civil szervezeteinek és vállalkozásainak képviselői koszorúzták meg a város főterén.

hd-2

Fotó: Magánarchívum | Kattintásra galéria nyílik

A programsorozatot az Estelle vonósnégyesének előadása és a Szent Bazil Oktatási Központ gimnázium diákjainak ’56-os eseményeket felelevenítő dinamikus múltidéző műsora tette emlékezetesebbé.

HBN-MA
hirdetés