A fóliás dinnye bizony viszi a milliót

A görögdinnye átlagára Magyarországon (2000–2011)
A görögdinnye átlagára Magyarországon (2000–2011) - © Grafika: ÉKN, forrás: KSH
Hajdú-Bihar – Tavaly a szezon vége felé már tizenforintokért rakták kamionba a hazai dinnyét.

Van olyan dinnyés a megyében, aki egy-két hete már szedi a friss gyümölcsöt, a többség azonban még csak az eget kémleli. Az egyik fóliasátorban, a másik meg szabad földön „kínlódik vele”. Ők fogalmaznak így, és nem is annyira az idei termés, mint inkább az elmúlt évben történtek okán. Egy éve szezonkezdetkor a szabadföldi kilóját még 30–35 forintért vitte a felvásárló, de néhány héttel később már csak 13–15 forintra taksálta ugyanazt a portékát. Ezekben a napokban indul itthon a görögdinnyeszezon, és máris áll a bál a terméktanács és a multi kereskedelmi láncok között. Utóbbiak állítólag pont akkortól kezdik akciózni az import görögdinnyét, amikortól a friss hazai portéka is a standokra kerül.

„Ejnye-bejnye” – mondja erre rosszallóan Mártonffy Béla, a zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet elnöke, aki szerint jogos a termelők észrevétele, ezért a szakember kormányzati és agrárkamarai beavatkozást sürget. Hajdú-Biharban évről évre csökken a dinnye-termőterület nagysága, mostanra már annyi se terem a népszerű gyümölcsből, amennyi a megyében élők szükséglete.

Az ebesi Kiss Sándorék már két hete szedik a sárgadinnyét és egy hete a görögöt. A családfőtől megtudtuk, hogy idén egy hektáron foglalkoznak vele, és az intenzív technológiával, fóliasátorban termesztett gyümölcsöt saját maguk értékesítik.

„A kereskedő termelje meg magának” – mondta a gazda, utalva arra, hogy előre borítékolható veszteséget ők bizony nem hajlandóak termelni.

– Petneházi Attila –

A teljes cikk a Napló pénteki számában olvasható.