A Földművelésügyi Minisztérium támogatja a tejtermelőket

Budapest – A Földművelésügyi Minisztérium (FM) támogatja és egyetértéséről biztosítja azokat a tejtermelőket, akik tiltakoznak az európai tejpiaci válság miatt kialakult önköltség alatti árak ellen. A tárca egyúttal fel kívánja hívni a kiskereskedelmi vállalkozások figyelmét arra, hogy csak tisztességes gazdasági szereplőkkel tartsanak fenn üzleti kapcsolatot.

Az FM tájékoztatása szerint az eddigi támogatási és piacszabályozási kormányzati lépések az Európai Bizottságnál mind azt a célt szolgálják, hogy tejet termelni kiszámítható módon, jövedelmezően lehessen. Emellett pedig a hazai fogyasztók egészséges, biztonságos magyar tejet, tejtermékeket fogyasszanak.

A hatóságok eddig és a jövőben is kiemelt figyelmet fordítanak az élelmiszerhamisítók és az áfacsalók kiszűrésére, valamint megtalálására. Az ezzel kapcsolatos feladatok még szorosabb összehangolása érdekében a szaktárca haladéktalanul egyeztetést kezdeményez a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal – olvasható az FM tájékoztatójában.

A tejtermelők hétfőn a fővárosban tiltakoznak az önköltségnél alacsonyabb belföldi nyerstej árak ellen. Emellett arra is fel kívánják hívni a figyelmet, hogy az unió és a magyar állam által nyújtott támogatások nem elegendőek, illetve nem fejtik ki a kívánt hatást.

– MTI –